Input your search keywords and press Enter.

Festivalsku sezonu koncerata u Dvoru otvara japanski čelist Yuya Okamoto

Japanski violončelist Yuya Okamoto koji je lani osvojio Nagradu Eugène Ysaÿe na prestižnom Međunarodnom natjecanju Queen Elisabeth i američki pijanist latvijskog podrijetla Robert Kulek otvorit će koncertnu sezonu 69. Dubrovačkih ljetnih igara u atriju Kneževa dvora recitalom u četvrtak 19. srpnja u 21.30 sati.

 

Nagrađivani mladi japanski violončelist Yuya Okamoto o svom uspjehu i predstojećem nastupu na 69. Igrama rekao je: „Bila mi je velika čast primiti drugu nagradu na Queen Elizabeth natjecanju, koje je prvi put bilo posvećeno violončelu. Vrlo sam sretan i zahvalan što su mi nakon tog natjecanja pružene prilike da sviram na raznim pozornicama, kao ovaj put na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama. Moj cilj u sviranju ovog instrumenta nije se nikad promijenio, prije ili poslije natjecanja: uvijek želim uživati u glazbi, shvatiti poruke skladatelja i kroz svoju izvedbu prenijeti ih slušateljima. Ovo će biti moj prvi posjet Hrvatskoj, ali i moj prvi koncert koji ću izvoditi s divnim pijanistom Robertom Kulekom. Neizmjerno se veselim izvođenju programa s njime i nadam se da ćete uživati u koncertu!“ Robert Kulek je Amerikanac latvijskog podrijetla koji zahvaljujući svojoj svestranosti klavirskog pratitelja, redovito nastupa s nekima od najistaknutijih instrumentalista današnjice poput Nikolaja Znaidera, Arabelle Steinbacher, Daniela Mueller-Schotta, Augustina Hadelicha i Simone Lamsme u prestižnim koncertnim dvoranama diljem svijeta.

 

Na koncertnom programu naći će se Sedam varijacija na temu Bei Männern, welche Liebe fühlen Ludwiga van Beethovena koje stvaraju raznovrsna raspoloženja: od melankoličnih, preko zloslutnih do herojsko-odlučnih. Bit će izvedena i Sonata za violončelo u C-duru, jedno od najpoznatijih komornih djela koje je za gudačke instrumente skladao Sergej Prokofjev. Sonata ujedinjuje tri elementa: epsko putovanje, ironični humor i liričnost, a jedna je od najboljih primjera majstorstva njegovih kasnih djela. Na programu su i Fantazijske skladbe Roberta Schumanna, trostavačno djelo nastalo u jednom od najproduktivnijih skladateljevih razdoblja. Festivalska publika imat će priliku čuti i kako se skladatelj César Franck oslanjao na mistični, kontemplativni duh crkvenog nasljeđa, prisutan već od prvih taktova Sonate za violinu i klavir koja je na programu ovoga koncerta. Postoje mnoge transkripcije ovoga djela, a ona za violončelo u obradi američkog violončelista Leonarda Rosea će biti izvedena na ovom koncertu.

 

Ulaznice su dostupne preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati kao i na ulazu, ispred Dvora, dva sata prije najavljenog početka koncerta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *