Input your search keywords and press Enter.

Festa sv. Vlaha 2016

TRODNEVLJE I BLAGOSLOV CRKVE SV. VLAHA
U subotu, 30. siječnja u 18 sati u crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku započinje trodnevlje kao duhovna priprava za Svečev blagdan. Svakoga dana bit će misa s propovijedi, a ovogodišnji propovjednik je fr. Ante Gavrić, dominikanski provincijal.
Prvoga dana trodnevnice misno slavlje predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji će tada i blagosloviti obnovljenu crkvu sv. Vlaha.

KANDELORA (SVIJEĆNICA) 2.2
U 15 sati na Pilama će biti svečani doček Papinog izaslanika Vinka kardinala Puljića.
U 15.30 sati ispred crkve sv. Vlaha počinje svečano otvaranje Feste. Prigodni nagovor održat će Papin izaslanik koji će također pustiti golubice na otvorenju Feste 1700. obljetnice mučeničke smrti sv. Vlaha.
U 17.30 sati u katedrali počinje Večernja (molitva) na kojoj će propovijedati nadbiskup Čikaga mons. Blaise (Vlaho) Cupich. Tijekom Večernje u službu će biti uvedeni i članovi nedavno obnovljenog katedralnog Kaptola.
Nakon Večernje katedralni zborovi održat će koncert u čast sv. Vlahu.

SVETI VLAHO 3.2.
U 10 sati pontifikalno euharistijsko slavlje u koncelebraciji hrvatskih nadbiskupa i biskupa predvodit će Papin izaslanik Vinko kardinal Puljić.
Nakon mise slijedi svečana procesija u kojoj se nose moći sv. Vlaha među kojima posebno mjesto zauzimaju moći glave dubrovačkog Parca. Pod baldahinom će se nositi Isusova pelenica, a vjernicima na štovanje bit će ponuđene i moći hrvatskih svetaca koje se čuvaju u Moćniku katedrale.
U 15.30 sati ispred katedrale bit će pozdrav barjaka biskupima pristiglim na Festu.
ZATVARANJE FESTE 7.2.
Misu na Gorici sv. Vlaha u 9 sati predvodit će dr. don Ivan Bodrožić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije.
Spuštanjem barjaka sv. Vlaha s Orlandovog stupa, nakon prigodnih riječi rektora crkve sv. Vlaha mons. Tome Lučića, završit će Festa sv. Vlaha 2016.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *