Input your search keywords and press Enter.

Europska živa baština: Sveti Vlaho u Dubrovniku i Pézenasu

Kroz djelovanje Međunarodnoga centra svetoga Vlaha, čije se otvaranje priprema u Dubrovniku, Zagreb će biti još tješnje povezan s Dubrovnikom nego dosad, čulo se na zagrebačkom predstavljanju brošure „Europska živa baština: sveti Vlaho u Dubrovniku i Pézenasu”.

U Zagrebu je 5. travnja u Predstavništvu Europske komisije u Republici Hrvatskoj predstavljena trojezična brošura Europskog doma Dubrovnik „Europska živa baština: sveti Vlaho u Dubrovniku i Pézenasu“. Uvodno su govorili voditelj Predstavništva Branko Baričević i francuski veleposlanik Philippe Meunier. Nakon što je nazočne pozdravio u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić govorio je o materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini Dubrovnika i Pézenasa kao značajnom prinosu turističkoj ponudi Hrvatske i Francuske. Pomoćnica ministra vanjskih i europskih poslova Zrinka Ujević istakla je da je kultura, odnosno kulturna baština, ključni segment europskog integracijskog procesa i zajedno s ostalim govornicima publiku pozvala da oba grada posjete i izvan glavne turističke sezone, upravo za Festu svetoga Vlaha. Domaćica događanja Adriana Kremenjaš-Daničić, predsjednica Europskog doma Dubrovnik i počasna konzulica Francuske Republike, uz čašćenje svetoga Vlaha u oba grada ukratko je predstavila i Međunarodni centar svetoga Vlaha, čije se otvaranje priprema u Dubrovniku i kroz čije će djelovanje Zagreb biti još tješnje povezan s Dubrovnikom nego dosad, jer upravo je sveti Vlaho/Blaž stoljećima zajedno sa svetim Markom bio zaštitnik slobodne kraljevske općine Gradec, jezgre današnjega Zagreba.

Uz frankofone i prijatelje Europskog doma Dubrovnik, predstavljanju su nazočile pomoćnica ministra znanosti i obrazovanja Sanja Putica, voditeljica Službe za međunarodne kulturne odnose Ministarstva kulture Nevena Tudor Perković, viša stručna savjetnica u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba Vera Šimić Jajčinović, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zvonimir Sekelj i povjerenik za pastoral migranata i turista Zagrebačke nadbiskupije vlč. Anđelko Katanec.

O brošuri „Europska živa baština: sveti Vlaho u Dubrovniku i Pézenasu“ U trojezičnoj brošuri Europskog doma Dubrovnik, objavljenoj u okviru aktivnosti informacijskog centa Europe Direct Dubrovnik, kratko su predstavljene svečanosti u čast svetoga Vlaha u Dubrovniku i Pézenasu, gradovima na jugu Hrvatske i Francuske. Iako različite po obujmu i sadržaju, svečanosti koje se stoljećima održavaju početkom veljače u oba grada imaju i mnoštvo zajedničkih elemenata. Dubrovačka Festa svetoga Vlaha uvrštena je 2009. godine u UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Godinu ranije, u taj je Popis zajedno s još nekoliko francuskih i belgijskih procesijskih divova i zmajeva upisano i Ždrijebe iz Pézenasa. Ta velika totemska životinja neizostavni je pratitelj svetoga Vlaha u proslavi u Pézenasu, karakterističnoj po kalendarskoj blizini karnevala i svečanostima vezanim uz kraj zime i najavu proljeća. Bogato ilustrirana, ova brošura pokazuje da „Ujedinjeni u raznolikosti” nije samo prazna parola i čitatelje poziva da zajedničku europsku kulturnu baštinu upoznaju i uživo, posjećujući oba grada. U pripremi tekstova sudjelovale su sudionice međunarodne razmjene mladih “Baština za budućnost” koju je Europski dom Dubrovnik organizirao u veljači 2016. uz potporu programa Erasmus+. Prvo predstavljanje brošure bilo je u Dubrovniku na Kandeloru, a nakon zagrebačkog, slijedi i predstavljanje u Francuskoj koncem lipnja, na Europskom festivalu totemskih životinja u Pézenasu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *