Input your search keywords and press Enter.

Europarlamentarka Šuica: Izlazak Velike Britanije iz EU je veliki udarac za Hrvatsku

ZASTUPNICA HDZ-a u Europskom parlamentu Dubravka Šuica za Index je prokomentirala odluku Velike Britanije da napusti EU.
Na početku je odmah istaknula kako respektira odluku stanovnika Velike Britanije, no ujedno je i izrazila žaljenje zbog takve odluke koja je, tvrdi, emotivne, a ne racionalne naravi.
Ova odluka, upozorila je Šuica, neće proći bez posljedica, bez obzira što postoje pravila sukladna članku 50. Lisabonskog sporazuma prema kojemu je regulirano na koji način neka zemlja članica može napustiti EU.
Navela je kako postoji vremenski rok od 2 godine za izlazak iz EU te da nema ratifikacije zemalja članica kao što je kod ulaska, no zato, napominje, postoji niz ugovora koji se moraju potpisati o razdruživanju.

Bez posla ostaje preko 10.000 Britanaca zaposlenih u institucijama EU
“Svakako moram spomenuti da postoji 2 milijuna Britanaca koji žive diljem Europe i neće imati privilegije koje su dosad imali, pogotovo umirovljenicipo Španjolskoj i drugim zemljama. Isto tako moram spomenuti i 10.000 Britanaca koji su zaposleni u institucijama EU koji će ostati bez posla, a i 73 kolega u Parlamentu će ostati bez posla.
A da ne govorim o ekonomskim posljedicama sve se vidi i današnjim padom funte.
Iako nemamo veliku robnu razmjenu Brexit će utjecati i na Hrvatsku, posebno na naš turizam. Ekonomska moć Britanaca će pasti, tako da će izlazak iz EU bitno utjecati i na Hrvatsku jer imamo velik udio britanskih turista.
Europski parlament će u utorak održati izvanrednu sjednicu na kojoj ćemo donijeti rezoluciju o izlasku Velike Britanije iz EU.
Napravit će se koraci koji će se morati ispuniti, kako će se razvrgnuti ugovori, Britanija je ovime izgubila jedinstveno europsko tržište.
Da bi izašli iz EU oni će morati sklopiti poseban ugovor, morat će uplaćivati novac, a neće moći donositi odluke”, rekla je za Index Dubravka Šuica.

“Britanci su u EU bili privilegirani, ovo je šteta”
Iako je tvrdi, Britancima bilo dobro u EU jer su imali privilegirani status, pa su tako sami regulirali svoju obranu i poreze, nisu uveli euro, niti Schengen, tako da je kaže, ovo za njih velika šteta.
Šuica smatra kako je izrazito loše da se vanjsko politička pitanja rješavaju putem referenduma.
“Problem je što je David Cameron glasačima obećao referendum ako pobjedi na izborima tako da je njegova današnja ostavka moralan i logičan čin. On je udovoljavao svojim biračima.
Moram naglasiti da je populizam opasan za Europu, postoje opasnosti ekstremno desničarskih stranaka u Francuskoj poput one Marine Le Pen, takve ekstremne stranke postoje i u Njemačkoj, a u Nizozemskoj isto rastu populisti.

Moramo sad svi malo sjesti, razmisliti, da se ne prenaglimo, kazala je Šuica.

Nema opasnosti za takvim činom u Hrvatskoj
Na putanje kako komentira najave Živog zida koji je za izlazak Hrvatske iz EU, Šuica je kazala kako je Živi zid smiješan.
“Hrvatska nema taj populistički mentalitet, ne vjerujem da je tako nešto moguće u Hrvatskoj.
Važno je da socijalisti i pučani nisu protiv EU, a kod nas u Hrvatskoj velike stranke poput HDZ-a i SDP-a nisu za izlazak iz EU tako da nema straha za to”, zaključila je Šuica.

index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *