Input your search keywords and press Enter.

Dvanaesti Epidaurus festival opet je zabljesnuo i nastavio u svom prepoznatljivom ritmu i estetskom nizu.
U tjednu od 10. do 16.rujna održano je pet koncerata.
Trio Friedrich iz Italije u glazbenom putovanju od Mozarta do Piazzolle. Lijepo koncipiran program pod prstima vrlih glazbenika klarinetiste Raffaela Bertolinija, violiste Massima Gattija i pijanistice Ilarije Costantino.
12. rujna koncert naslova Clair de lune, slaveći veliko ime impresioniste Claude Debussyija za njegovih 100 godina smrti (*25.ožujak 1918., Pariz). Ovaj koncert uz klavirski duo Fantazija kojeg čine dubrovačke ugledne profesorice i pijanistice Vesna Miletić i Ivana Marija Vidović unio nas je uistinu u impresionistički kolorit koji je i poetski i glazbeno odzvanjao iz svakoga tona. Koncertu se pridružio i bas iz Maribora Marko Mandir uz glazbeni dijalog s Ivanom Marijom Vidović u djelima Schuberta i Debussyija. Impresionizam ne bi bio potpun te večeri da se koncertu nije pridružila i pjesnikinja Vesna Prešnjak iz Rijeke recitirajući svoju ali i poeziju francuskog pjesnika Paul Verlainea koji je uvelike nadahnjivao Debussyija. Njena recitacija prema odabiru umjetničke direktorice festivala, pijanistice Vidović bila je obojena mediteranskim podnebljem i senzibilnosti žene. Vidović je i u poetskom izričaju dala obol recitirajući na stranim jezicima s obzirom da i strane publike nije nedostajalo.
Glazbeni program bio je za svaku pohvalu. Profesorica Miletić, dugogodišnji profesor Umjetničke škole Luke Sorkočevića i ovaj je put pokazala jaki impuls i spremnost za glazbu, a Ivana Marija Vidović kao i svaki put istaknula je svoju opredjeljenost za glazbene boje, lijepo realizirane ideje te impresije koje su zajedno prenosile u glazbeno ruho. Njihova tonska ujednačenost je za svu pohvalu. Basist Marko Mandir izrazio je toplinu svog baršunastog glasa i muzikalnost. Kao i svake godine Mladi Talenti Epidaurusa davaju nam nadu da klasična glazba živi svojim tijekom. Tu se istakla Annarosa Partipilo iz Italije. Njen program bio je dosta zahtjevan te je pokazala da je na dobrom putu te da ustraje u obogaćivanju novih saznanja. 15.rujna Annarosa Partipilo nastupila je sa svojom mentoricom Celestinom Masotti u djelima Debussyija gdje se pokazala njihova jaka veza profesor-student. Posebno su zabljesnule u djelima talijanskog skladatelja Nina Rote koje je četveroručno priredila prof.Masotti. Tu smo prepoznali mnoge drage melodije iz filmova kao La dolce vita i dr.i za svaku pohvalu je uloga profesora i studenta uz prijateljstvo i poštovanje.
Iste večeri usljedio je klavirski recital poljske pijanistice Anne Miernik koja nas je obradovala djelima Chopina, Szymanowskog, Moskowskog i Nowowiejskog, te Jana Paderewskog. Repertoar poljske glazbe mogla je ipak najbolje osvijetliti mlada Poljakinja koja je svojom tehnikom očarala prisutne.

Svi spomenuti koncerti izmamili su dodatke kod oduševljene publike.

Epidaurus Festival

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.