Input your search keywords and press Enter.

Otvoreni zeleni apel: GK Komolac i GK Mokošica i Inspekcijskim službama zaštite prirode RH

Subotnji ekocid u zaštićenoj Rijeci dubrovačkoj!
Zaustavite sječu vrijednih stabala u zaštićenoj Rijeci dubrovačkoj!
…poruke su ogorčenih i zabrinutih mještana Rijeke dubrovačke ponajviše iz Komolca, Rožata i Mokošice već dva dana na naš Zeleni telefon Eko Fon 020/453-850.
„Molimo Vas dođite u eko patrolu i vidite što rade, srce nas boli kako sijeku stabla brijestova, palmi i čempresa. Sijeku zdrave brijestove na putu za groblje Sv. Duh u Komolcu, palme i čemprese u Marini Komolac a čemprese ispod naselja N.Mokošica˝…jadaju nam se naši „riječani“ neki i plačući!
Odmah smo se jučer ujutro zaputili u našu već 88. Eko patrolu ove godine, prvo smo obišli prostor od benzinske stanice u Komolcu do skalina prema groblju Sv.Duha gdje su su nemilice sjekli brijestovi još jedini preostali na tom području uz potok Slavjan! Zvali smo predstavnike GK Komolac nekoliko puta ali se nitko nije javljao.
Potom smo na pozive ponajviše mještana Rožata obišli prostor ACI Marine u Komolcu gdje se uređuje i gradi puno veći „suhi vez˝ za jahte, jedrilice i brodove. Tamo su se jučer oko 13 sati posjekla dva stabla 100 godišnjih palmi Washingtonija i uzrasli čempres. Kontaktirali smo upravu ACI Marine koja nam je rekala da im je u krugu Aci Marine zaraženo palminom pipom 9 palmi koje moraju ukloniti!
Treći obilazak u našoj eko patroli jučer bio je na predjelu uz Jadransku cestu ispod N.Mokošica gdje se proteklh dana posjeklo po dojavama građana nekoliko zdravih stabala čempresa a sve radi gradnje potpornih zidova!
Što reći nego da je u zadnje vrijeme prava pošast sječe stabala (ponajviše vikendom kada ne rade inspekcijske službe) u našoj zaštićenoj Rijeci dubrovačkoj (izuzev sječe bolesnih palmi od palmine pipe) pa se pitamo kada će se ista zaustaviti jer je zaista uzelo maha. Osim toga veliki su problemi Gradskih kotareva. Evo samo jednog izvadka iz pisma Predsjednika vijeća GK Komolca koje nam je uputio od 12. 05. 2016. u svezi rada gradskih kotareva:
„Moram Vas podsjetiti da su vijeća gradskih kotareva i mjesnih odbora raspuštena u listopadu 2014. godine, te da predsjednici vijeća GK tek tehnički obavljaju svoje poslove. Isto tako odlukom Grada Dubrovnika od 2011. godine, tajnici GK u uredima provedu tek nekih pedesetak radnih dana godišnje, tako da ne treba čuditi što je stanje na terenu kaotično.“

„Vidjeti neće oči moje pjesmu ko stablo lijepa što je!“ – J.Kulmer

Voditeljica Zelenog telefona Eko-Fona:
Jadranka Šimunović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *