Input your search keywords and press Enter.

Eko apel za Omblu i Rijeku dubrovačku

Zeleni Forum, Eko Omblići, Eko centar Zeleno Sunce i Zeleni telefon Eko Fon uputili su Otvoreni eko apel za Omblu i Rijeku dubrovačku koji su zaštićeni krajolik od 1964. – na adresu Dubrovačke kapetanije Dubrovnik i Komunalnim službama Grada Dubrovnika:

Šut, kamenja i zemlju iskreću kiperom u Omblu nedaleko kod Termoterapije u Mokošici… Molimo zaustavite ovaj ekocid!… Rijeka je uz obalu sva žuta od zemlje!… poruke su koje smo jučer ujutro zaprimili na naš Zeleni telefon Eko Fon 020/453-850 od naših ekološki osviještenih Mokošana.

Odmah smo se po dojavama građana na naš Zeleni telefon Eko Fon 020/453-850 zaputili u našu 2. Eko patrolu ove godine, prema naselju Mokošica i Termoterapiji. Usput smo zvali sve odgovorne službe Grada od 112, Komunalnih službi do Dubrovačke kapetanije.

Čim smo došli kod Termoterapije gdje se izvode građevinski radovi na JT cesti kao i uz obližnju privatnu kamenu kuću smo vidjeli kako se modri kiper puni šutom i zemljom ali čim su nas primjetili odustali su od izbacivanja šuta i zemlje u more odnosno u Omblu. Kamion prepun šuta, kamenja i zemlje zaputio se put Pobrežja i sigurno je šut, zemlju, kamenje istovario na divljem odlagalištu na Čavlu ispod Pobrežja koje je prije par godina zatvoreno odlukom tadašnjeg Ministra okoliša i prirode RH g. Mihaela Zmajlovića ali se nažalost opet otvorilo i tamo se kriomice i dalje odlaže šut, smeće, zemlja i kućni otpad! Inače cijeli prostor uz obalu od igrališta u naselju Mokošica pa do novog mosta se ilegalno nasipa šutom pijeskom, kamenjem i zemljom u širini 2 do 2,5 metra a potom betonira te prave privatna privezišta i privatne plažice!

Dok smo obilazili mjesto ekocida prišao nam je jedan Mokošanin i rekako kako odgovorne službe Grada sve ovo dozvoljavaju i da mu teško pada vidjeti kako nasipaju rijeku šutom, kamenjima i zemljom. Napomenuo je da su tu inače termalna i sumporna vrela i da bi se to cijelo područje oko Termoterapije trebalo strožije zaštiti! Dijelimo ogorčenost i ljutnju naših Mokošana kako se naša zaštićena Rijeka dubrovačka (zaštićena od 16.12.1964.) zadnjih desetljeća sve više i više devastira dok odgovorne službe zatvaraju oči! Molimo vaše žurno očitovanje!

Voditeljica Zelenog telefona Eko Fona: Jadranka Šimunović

Co: Viša inspektorica pri Odsjeku inspekcijskog nadzora zaštite okoliša, Uprave za inspekcijske poslove Minist. zaštite okoliša i energetike RH – Sanja Žuvela

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.