Input your search keywords and press Enter.

Jumbo plakati odlaze u povijest

Grad Dubrovnik je od početka 2016. godine počeo s primjenom pet godina starog Pravilnika o reklamiranju, što bi trebalo dokinuti stihijsko oglašavanje, posebice putem džambo-plakata. Sukladno Pravilniku, do kraja siječnja s javnih će površina biti uklonjeno sedamdesetak džambo-plakata, a naglasak će biti na tzv. citylight reklamiranju na ostakljenim površinama, kao što je to sad slučaj na autobusnih stajalištima gradskih autobusa “Libertasa”.

Zamjenik gradonačelnika zadužen za komunalne poslove Željko Raguž ističe kako su sredinom prosinca prošle godine zakupiteljima javnih površina za lijepljenje plakata poslali naloge za uklanjanje džambo-plakata, no oni su, očekivano, iskoristili mjesec dana za rok žalbe.

– Nadamo se da neće biti potrebe ići u sudske sporove, no ako mirnim putem ne uklone plakate, tužba je neizbježna. Reklamiranje džambo-plakatima za Dubrovnik nije primjereno jer nagrđuje javnu površinu, pa smo se opredijelili za “citylight” i uređene oglasnim pločama. Tko se ogluši, komunalno redarstvo i vanjski suradnici maknut će plakate umjesto njih i to im naplatiti, pa neka se onda žale sudu – izjavio je Željko Raguž.

– Osim “citylightova” koji se već nalaze na autobusnim postajama, treba oživiti oglasne ploče. Sad izgledaju katastrofalno, svatko lijepi oglase i plakate kako mu se svidi, jedno preko drugog, bez ikakvog reda. Nove oglasne ploče imale bi ključ, a otvoriti bi ih mogao samo djelatnik “Sanitata” kad onaj tko želi staviti svoj plakat “Sanitatu” uplati novac.

Uzgred, konačno će se znati da, recimo, na lijevoj strani stoje osmrtnice, na desnoj oglašavanje događaja itd. Na području Grada imamo oko 22 ploče, one će postati kao džambo-plakati u umanjenoj verziji, a onaj tko je platio znat će da je dobio reklamu preko koje mu neće netko drugi prilijepiti svoj plakat – objasnio je dogradonačelnik Raguž detalje pilot-projekta plakatiranja koji će nakon probnog roka zaživjeti diljem Grada.

Najavljuje Raguž i povratak starinskih “publiciteta” koji su zbog džambo-plakata proteklih godina ostali pomalo zapostavljeni, no težište je ipak na “citylightovima”.

– Sukladno Pravilniku o reklamiranju, džambo-plakati će biti uklonjeni odmah po novoj godini. Tvrtke za oglašavanje imale su godinu dana prilagodbe, odnosno vremena da uklone te plakate koje su postavili.

Dakle, svih će 70 džambo-plakata, koliko ih ima na gradskom području, biti uklonjeno, a više ćemo koristiti 22 mjesta za oglašavanje – najavio je dogradonačelnik Raguž novine koje će se vidno odraziti na izgled zidova, panoa i drugih “oglasnih prostora” kojima je Grad premrežen od stadiona u Lapadu, uzvisine pokraj Fine do skretanja za Opću bolnicu Dubrovnik na Mihajlu.

Gabrijela Bijelić
foto: željko tutnjević
www.slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *