Input your search keywords and press Enter.

DUUDI će razmotriti inicijativu gradonačelnika Vlahušića za preuzimanjem ljetnikovca Sorkočević

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) razmotrit će inicijativu gradonačelnika Grada Dubrovnika Andra Vlahušića o preuzimanju ljetnikovca Sorkočević, koji se nalazi u sklopu ACI marine u Komolcu. 

Inicijativu je gradonačelnik pokrenuo dopisom predsjedniku Vlade RH Tihomiru Oreškoviću 12. svibnja, dok je s ovom namjerom Grada Dubrovnika još 2014. upoznao i Upravu ACI-ja, te predstojnika DUUDI-ja.

Nakon dopisa iz svibnja, iniciranog najavom ove Vlade o privatizaciji ACI-ja, Ured predsjednika Vlade proslijedio je predstavku predstojniku DUUDI-ja Tomislavu Bobanu uz nalog da istu razmotre te obavijeste Grad Dubrovnik.

Podsjetimo, u dopisu Oreškoviću gradonačelnik je između ostalog naveo: „Kada je Marina Dubrovnik u studenom 1990. godine vlastitom odlukom postala dio sustava ACI Marina, kao samostalna jedinica nekad velikog hotelskog poduzeća Dubrovnik i ljetnikovac Sorkočević je prešao u vlasništvo ACI-a besplatno. Obzirom da ljetnikovac još uvijek nije obnovljen i ne služi svrsi kojoj je služio prije Domovinskog rata, ni nakon više od 20 godine od devastacije Marine pa i samog ljetnikovca, smatram kako bi bilo dobro ljetnikovac vratiti Gradu Dubrovniku. Ljetnikovac nije kupljen nego je prešao u vlasništvo ACI-ja, a nastavno na najnovije najave Vaše Vlade, kako će između ostalih i ACI u privatizaciju, smatram da je neprihvatljivo da ljetnikovac, koji predstavlja kulturnu baštinu nemjerljive vrijednosti za Dubrovnik i Hrvatsku, postane nečija privatna imovina. U Dubrovniku smo gotovo sličnu situaciju imali s privatizacijom Atlasa kada su najvrijednije nekretnine na Pilama, žičara i zgrada uz Crkvu svetog Vlaha zauvijek izgubile svoju javnu funkciju te su danas komercijalni objekti stranog vlasnika.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *