Input your search keywords and press Enter.

Dubrovnik 2020: Čestitke Rijeci, zahvale svima koji su radili za Dubrovnik 2020.

U zagrebačkom Muzeju Mimara stručno povjerenstvo Europske komisije odlučilo je da će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture 2020. Gradu Rijeci čestitamo na osvojenom naslovu.

Izuzetno smo ponosni na činjenicu da je Dubrovnik pokazao izvrsnost i već u kandidacijskom procesu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. potaknuo planirane promjene. Dubrovnik je oduvijek bio značajna točka na kulturnoj karti ne samo Hrvatske ili Europe, nego i svijeta, kao što je naglasio predsjednik stručnog povjerenstva Steve Green.

Dubrovnik je jasno pokazao da ima hrabrosti suočiti se s vlastitom slikom o sebi, vlastitim, problemima i ograničenjima. Zato je naš programski koncept i nosio naziv ”Grad u nastajanju”, jer smo kandidaturom željeli ponovno promisliti naš način života, detektirati probleme i ograničenja urbanog života u Dubrovniku, ponuditi novi sustav u kojem će kultura biti temelj za aktiviranje građanstva i njihovu participaciju u promjeni ustaljenog mentaliteta i ponašanja u našoj zajednici. Hvala svima koji su sudjelovali u procesu ove kandidature i svojim nesebičnim radom, znanjem i kreativnošću pomogli pretvoriti naš grad u mjesto koje promiče komunikaciju i traga za novim načinima integracije kulturnih vrijednosti i suvremene kreativnosti u svakodnevni život. Iako Dubrovnik neće nositi titulu Europske prijestolnice kulture 2020., planira se realizacija najmanje 30% zacrtanih programa. Kandidacijski proces je obilježen velikim trudom, otkrivanjem novih mogućnosti, mobilizacijom i integracijom zajednice, buđenjem građanske participacije, novom energijom, vitalnošću, vizijom, okretanjem budućnosti. Sigurni smo u jedno: kad konačno stignemo do Dubrovnika 2020., to će biti grad bitno drugačiji od današnjeg.

Ured za pripremu kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.​​

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *