Input your search keywords and press Enter.

Dubrovačka praizvedba Bartokovog koncerta za violu i orkestar

Dubrovačko glazbeno proljeće, glazbeni ciklus Dubrovačkog simfonijskog orkestra koji se održava od 18. do 28. travnja, iza sebe ima nastupe izvrsnog hrvatskog pijanista Aljoše Jurinića. Sutra, 21. travnja imat ćemo priliku poslušati koncert kakvog dubrovačka publika još nije imala priliku čuti.

Riječ je o dubrovačkoj praizvedbi Koncerta za violu i orkestar Béle Bartόka. Uz Dubrovački simfonijski orkestar kojim će dirigirati Tomislav Fačini, kao solistica će nastupiti mlada hrvatska violistica etiopskog porijekla, Hiwote Tadesse. Koncert će se održati u Katedrali s početkom u 20.30 sati.

Godine 2011. Hiwote počinje studirati na Kraljevskom konzervatoriju u Gentu i Konzervatoriju u Maastrichtu u klasi jednog od najboljih svjetskih violista, Michaela Kugela, gdje je 2016. završila diplomski studij kao najbolja studentica u generaciji. Hiwote se trenutno usavršava na belgijskoj prestižnoj Queen Elisabeth Music Chapel i od kolovoza 2016. vodi viole u Dubrovačkom simfonijskom orkestru. Dobitnica je mnogih nagrada: Grand Prix na Međunarodnom natjecaju mladih glazbenika u Moskvi (2014.), prve nagrade na Međunarodnom natjecanju Citta di Barletta u Italiji (2013.), prve nagrade na 46. i 48. Hrvatskom natjecanju studenata glazbe i plesa (2008., 2010.).

Djelo u kojem ćemo čuti Hiwote ne izvodi se često. Violist W. Primrose naručio je 1945. koncert za violu od mađarskog skladatelja Béle Bartόka. Bartόk je tada živio u SAD-u, bolestan i u siromaštvu. Prihvatio je narudžbu, ali je koncert ostao nedovršen zbog smrti kompozitora. T. Serly, Bartόkov student i asistent, jedan je od onih koji su prihvatili zadaću i razradili četiri konfuzne bifolije u koncert koji ćemo sutra slušati. Uz korištenje modernih tehnika skladanja, modusa, oktatonike, čujemo i prepoznatljivog Bartόka u korištenju folklornih motiva Transilvanije i Škotske (domovine W. Primrosea). M. Kugel dramatično tvrdi da je danse macabre, koji završava trijumfom – pitanje: života ili smrti?

Uz spomenuti koncert, orkestar će izvesti i Mozartovu Serenadu za puhače u c molu, K. 388 te Idilu Blagoja Berse.

Ulaznice za koncerte su dostupne u uredu Orkestra od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati, u gift shopu Dubravka na Pilama, u Luži, u agenciji Perla Adriatica te jedan sat prije početka koncerta. Povlaštene cijene (10 kuna za korisnike Libertasovog pokaza, 20 kuna za umirovljenike, za građane stare gradske jezgre i studente s kulturnom iskaznicom besplatan ulaz, te 30% popusta za građane na standardne cijene ulaznica – 100, 150 i 200 kn) dostupne su isključivo na blagajni orkestra. Preporuča se prethodna rezervacija na broj 417 110 koji je ujedno i broj za informacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *