Input your search keywords and press Enter.

Držić na Igrama

Predstavljanje knjige Hrvoja Ivankovića „Držić na Igrama – kronika tragom kritičkih zapisa“ u izdanju Hrvatskog centra ITI i Društva dubrovačkih pisaca održano je večeras, 10. prosinca pred brojnom publikom u Festivalskoj palači.

U organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara i Doma Marina Držića, knjigu su predstavili Željka Turčinović i Boris Njavro u ime izdavača, Katja Bakija te sam autor Hrvoje Ivanković. Glumica Kazališta Marina Držića Mirej Stanić pročitala je nekoliko ulomaka iz knjige, a večer je zaključio doajen držićevskog teatra Igara Miše Martinović djeleći s publikom sjećanja i zanimljivosti vezane za neka od brojnih uprizorenja Držićevih djela na Igrama.

Knjiga detaljno prikazuje povijest izvođenja Držićevih djela na Dubrovačkim ljetnim igrama te značaj kojeg su te predstave imale u širem opsegu razumijevanja, interpretiranja i revitaliziranja njegove književne zaostavštine. Pišući o okolnostima i kontekstu u kojima su nastajale, o njihovim izvedbeno-stilskim značajkama, redateljsko-dramaturškim koncepcijama i ambijentalnim poetikama na kojima su se temeljile, Ivanković ispisuje i svojevrsnu povijest dubrovačkog ljetnog festivala, od njegovih prvih zametaka u tridesetim godinama 20. stoljeća do danas. Podnaslov „kronika tragom kritičkih zapisa“ upućuje na temeljno načelo prema kojem je knjiga koncipirana, no osim posredovanja relevantnog stava kritičara i teatrologa, autor se u njoj često referira i na izjave i sjećanja autora i izvođača tih predstava, dajući tako živu i nadahnutu sliku držićevskog ozračja Igara; ozračja, po pitanju korelacije pisac-grad-festival, jedinstvenog u najširem europskom kazališnom kontekstu.

U sklopu promocije predstavljena je i izložba plakata uprizorenja Držićevih djela. Autor postava izložbe je Marin Ivanović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *