Input your search keywords and press Enter.

Drvenim sunčalištima nije mjesto na stijenama Lokruma

Eko apel za Rezervat Lokrum upućen je na adresu Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH,  Inspektorici zaštite prirode Dubrovnika i okolice, Dubrovnik, gđi. Vesni Daničić:

Drvenim sunčalištima nije mjesto na stijenama Rezervata Lokrum! … poručuju nam s ogorčenjem brojni zaljubljenici Lokruma preko našeg Zelenog telefona Eko-Fona i FB stranice Club prijatelja Lokruma. Građani smatraju da je nedavno postavljanje drvenih sunčališta na stijenama (ovaj put s južne strane Lokruma kod malog pristana) Rezervata Lokrum nepotrebno i nakaradno! Govore nam: To nije više Lokrum! Odmah smo se prije par dana po dojavama naših sugrađana zaputili na Lokrum u našu već 35. Eko patrolu ove godine i uvjerili se u njihovu istinitost! Prilikom obilaska sunčališta koja se uopće ne uklapaju u ambijent Rezervata Lokrum zatekli smo nekoliko naših sugrađana i turista. Svi su se čudili kome je ovo palo napamet i kako ružno izgleda! Turisti iz Grčke su nam rekli da to čine isto i kod njih te da se i kod njih građani i ekološke udruge bune! „Lokrum je lijep kada je prirodan i netaknut! Ne dozvolite ovako nešto!“ –rekli su nam na odlasku! Tijekom obilaska tkz. „sunčališta“ na Lokrumu prišlo nam je dvoje kupača s Lokruma i zamolilo da učinimo sve da se ista čim prije izmaknu s otoka jer ništa ljepše nego onako iz mora doći i leći na tople stijene a ne na daske! Posebno su nam naši sugrađani skrenuli pozornost na smrad kanalizacije koja izlazi preko puta sunčališta(samo 3 metra dalje) što je zaista žalosno i sramotno za jedan Rezervat! Dijelimo razmišljanje i ljutnju naših  turista i sugrađana i molimo Inspekcijske službe zaštite prirode  RH da čim prije reagiraju i iste izmaknu iz rezervata jer imamo dojava da će se ova sunčališta kao i ležaljke postavljati na svim stijenama odnosno plažama oko Lokruma. Umjesto da se Rezervat Lokrum pozabavi aktualnim problemom kanalizacije i zbrinjavanja otpada na otoku te  sadnjom novih stabala (samo tijekom prošle zime stradalo je više od 50 stabala zbog nevremena) oni postavljaju nepotrebne sadržaje kao barake, kućice na stablima, betonske arle, a sada drvena sunčališta! Molimo Vaše žurno pismeno očitovanje s obzirom da se radi o jedinstvenom Rezervatu zaštićenim UNESCO-m 1979. godine!“

„Samo fantazija vješta pisca pred grad kakav je ovaj postavila bi otok kakav je Lokrum !“ (Naš akdemik Luko Paljetak, Dubrovnik)

Predsjednica:
Jadranka Šimunović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *