Input your search keywords and press Enter.

Dr. sc. Dražana Martinović Mamić dobila otkaz u OB Dubrovnik

Dr.Sc. Dražana Martinović Mamić dobila je izvanredni otkaz u Općoj bolnici Dubrovnik. Prenosimo njezino priopćenje:

 

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc. Marijo Bekić u petak 25. rujna 2020. god. dao je NEZAKONITI IZVANREDNI OTKAZ sindikalnoj povjerenici dr. sc. Dražani Martinović Mamić dr. med., specijalistici neurologije i jedinoj subspecijalistici za cerebrovaskularne bolesti u OB Dubrovnik i DNŽ. Prethodno nije tražio niti dobio suglasnost od središnjice sindikata što je sukladno Zakonu o radu i propisima o zaštiti sindikalnog povjerenika poslodavac obavezan učiniti.

Donošenjem i realiziranjem takve nezakonite odluke pokazao je kako zakone ne poznaje i ne priznaje. Zluoptrijebio je položaj i ovlasti čime je kazneno odgovoran. Inače je sklon demonstriranju sile, prijetnjama, manipulacijma i provođenju diskriminacije i sustavnom mobingiziranju pretežito žena koje često naziva glupačama u OB Dubrovnik ali i drugim institucijama. Ponaša se autokratski, kao da je bolnica njegovo vlasništvo i poligon za igre.

Prethodno nije od liječnice zatražio nikakvo očitovanje, niti ju upozorio na postojanje prijave i dostavio joj istu, a koju je navodno podnijela kćer pacijenta I.R. kojeg je dr. sc. Martinović Mamić zaprimila 23. 08. 2020. god. preko OHBP , liječila i nadzirala do 08 h 24. 08. kada je pacijent urednog stanja svijesti, orijentiranosti, disanja i vitalnih parametara zbog potrebe za hitnim pregledom ORL odveden na ORL polikliniku. Taj pacijent kojeg je liječila po svim pravilima struke je inače u dobrom zdravstvenom stanju napustio OB Dubrovnik te još jednom nakon toga bio hospitaliziran kod druge neurologinje. Tu drugu liječnica koja je pacijenta liječila prije dvije i pol godine zbog moždanog udara, nakon čega isti nikada više nije bio na neurološkoj kontroli u OB Dubrovnik dr. Martinović Mamić uz još jednog neurologa i Marija Bekića smatra odgovornim za nezakoniti izvanredni otkaz i manipuliranje netočnim informacijama kao i sukob interesa budući su ju svo troje lažno već u više navrata prijavljivali HLK, dizali tužbe, tj. Bekić u suradnji sa njima tražio preko HLK da joj se oduzme licenca za rad trajno a od sindikata suglasnost da joj se da otkaz. Kako istu nije dobio onda se dosjetio da tuži HLS na sudu u Zagrebu kako bi sudskom odlukom nadomjestio nedavanje suglasnosti od strane sindikata. Kako je na sudu u Zagrebu valjda već jasno kako je riječ o organiziranom mobbingu nad sindikalnom povjerenicom a ona u međuvremenu postala sindiklanom povjerenicom i drugog sindikata sukladno zakonu, i čija središnjica je neovisna o politici i ne surađuje sa poslodavcima na štetu članova nego ih maksimalno štiti, Bekić i dosadašnji predsjednik Radničkog vijeća OB Dubrovnik požurili su formirati novi RV kako bi neutemeljeno „blagoslovili“ nezakoniti izvanredni otkaz dr. sc. Dražani Martinović Mamić. Jer sad im problem što bi morali očigledno tužiti i novi Sindikat Zajedno na kojeg nemaju nikakav utjecaj pa im sigurno ne bi dali niti suglasnost za otkaz sindikalnoj povjerenici kojeg poslodavac mora imati kako bi sindikalnom povjereniku dao otkaz i do 6 mjeseci nakon gubitka statusa. Zato Bekić u dogovoru sa članovima Povjerenstva za unutarnji nadzor čijim članicom nikako zbog sukoba interesa nisu smjeli biti neurolozi koji su podnijeli lažne prijave protiv dr Martinović Mamić a koje su odbačene kao i oni koji su poput Bekića i tih neurologa podnijeli neutemeljene prijave i tužbe.

Dražana Martinović Mamić je trn u oku svima koji se u OB služe i učestvuju u nečasnim radnjama i provode diskriminaciju, mobbing nad članovima sindikata u OB Dubrovnik i DNŽ. Zbog triju prijava koje je supotpisala sa tadašnjim drugim sindikalnim povjerenikom nadležnim državnim institucijama i liječničkim udrugama „nagrađena“ je sa 12 prijava i tužbi , progoni ju se i diskriminira, provodi neviđeni organizirani do sada tako žestok neviđeni mobbing dok je drugi potpisnik nakon ulaska u HDZ i izlaska iz HLS Podružnice Dubrovnik od Bekića i HDZ vlasti nagrađen, napredovao po funkcijama i plaći. Što je dokaz kako nije u pitanju sadržaj same prijave nego tko im je opasan jer se nepokolebljivo bori za pravdu i pravičnost, protiv nezakonitosti, kriminala i korupcije. Dr. sc. Martinović Mamić se prvi put zamjerila Bekiću sa čijom obitelji je ranije bila u prijateljskim odnosima, kada nije dopustila da kolegi vrsnom radiologu Bekić da namjeravani otkaz na izmišljenu treću opomenu pred otkaz iz radnih odnosa. Zahtijevao je od nje da bude na njegovoj strani i zažmiri na svoju funkciju sindikalne povjerenice što ona nije pristala učiniti nego je angažiranjem preko Središnjice i tadašnjeg predsjednika mr.sc. dr. Ivice Babića angažiran odvjetnički ured koji radi za HLS i namjeravani otkaz zaustavljen. Bekićevom progonu su bili izloženi i drugi liječnici kojim je prijetio sankcijama i otkazom a nekima i dao otkaz dok je veliki broj liječnika i zaposlenika dao otkaz zbog nezadovoljstva u OB Dubrovnik, osobito zbog Bekićevog terora i prijetnji kojeg nisu pošteđeni ni neki van OB Dubrovnik. Šta više Bekić koristi i malodobnu djecu kako bi prenijeli poruke zastrašivanjima tipa „ moj tata je ravnatelj, dat će ti dati otkaz“ i sl.

Čovjek koji u OB Dubrovnik, kako smo nedavno mogli čitati u medijima, zlorabeći položaj i ovlasti, u doba kada nije bilo posjeta bolesnima, čak ni djeci, svakodnevno je prema kazivanju brojnih zaposlenika, tijekom zadnji 6 mjeseci dovodio njegovog malodobnog sina od 10.

Iako župan zna kao i cijeli Grad što Bekić radi čime izaziva nezadovoljstvo ogromne većine zaposlenika i građana ravnatelj kojeg je imenovao, ne razrješuje ga. Očigledno im jako bitan kada ga ni prijava za prikrivanje korupcije gostujućeg liječnika i smrti uzrokovanih nesavjesnim liječenjem i postupcima, čak opetovanih grešaka u slučaju jednog liječnika koji je odgovoran za najmanje smrt dva pacijenta zbog nepropisno ordinirana terapije za moždani udar, na što je istom, ali i šefu odjela, Bekiću i njegovom zamjeniku ukazivala dr. sc. Martinović Mamić čak tražeći i istragu što je Bekić zabranio rekavši kako i on ima grešaka pa to ne treba istraživati. Takvi koji neodgovornim postupcima izazovu teške posljedice i smrt pacijenata ne dobiju kaznu, opomenu ni otkaz ali zato dr. sc. Dražana Martinović Mamić dr. med . kao vrstan specijalist i subspecijalistica dobije IZVANREDNI OTKAZ jer ukazuje na te opasne i sve druge propuste u OB Dubrovnik u cilju zaštite pacijenata i digniteta liječnika i svih drugih zaposlenika u OB Dubrovnik i zdravstvu općenito.

Očito je kaznena prijava koju je dr Martinović Mamić podnijela u ponedjeljak 21. 09. 2020. god. protiv poslodavca ravnatelja Marija Bekića uz sumnju na njegove suradnike, sa drugom, sindikalnom povjerenicom, sve sukladno zakonu, bila triger zona za ravnatelja koji tri godine traži načina kako se riješiti glavnog mu „smetala“ u OB kojom vlada kao da je njegova vlastita, koja može biti igraonica njemu i njegovoj djeci kad mu se i kako prohtije, dakle kako se riješiti savjesne sindikalne povjerenice čijem budnom oku ne mogu promaknuti malverzacije, nepravilnosti, koja prijavljuje kriminal i korupciju pod punim imenom i prezimenom, stavljajući glavu na panj. I eto naleti mu korisna budala, njemu i nekim neurolozima ne odviše stručnima ali jako lakomima, sklonim manipulacijama pa čak i kako prikazati svoju učinkovitost puno većom od stvarne , maherima kako prevariti sustav. Jednim udarcem sada riješiti se one koja se bori za ispravnu terapiju i skrb pacijentima, kako pacijenti ne bi platili životom nečiju nestručnost i površnost, bori sa za opstojnost Opće bolnice Dubrovnik kao jedine bolnice u DNŽ i kako bi stanovnici Dubrovnika i DNŽ bili sigurni kako će im se u OB pružiti najkvalitetnija usluga. Jer sad u situaciji kada je oko 40 kvalitetnih liječnika napustilo OB Dubrovnik OB u raljama Bekića i njegove HDZ bratije je daleko od dobre i sigurne bolnice.

Pojedini liječnici, priče se npr. Bekić i njemu bliski suradnici imaju i po 40 do 50.000.00 kn neto plaću. Jedina sindikalna povjerenica koja je u povijesti OB iskoristila zakonsko pravo na uvid u plaće svih zaposlenika OB Dubrovnik je bila upravo dr. sc. Dražana Martinović Mamić dr. med. zbog čega je postala trn u oku skupini od oko 20 ljudi koji imaju godinama najviše plaće u bolnici 2 do 3 puta veće od njihovih kolega ; među rekorderima po plaći godinama je i Marijo Bekić. I zato je između ostalog vjerojatno postala meta poslodavcu i njegovim miljenicima. A Bekiću i njegovoj šefici pravne službe Nives Pezer koju Bekić zaposlio kao i mnoge druge nezdravstvene djelatnike u OB Dubrovnik od njegovog imenovanja za v.d. a potom i ravnatelja OB kao ni Bekiću ništa nije nemoguće. Steći stan, renovirati, otplatiti kredite. Ali ipak najveći su stručnjaci za izmisliti i nametnuti nekom krivicu bez ikakvog osnova, tražiti od određenih zaposlenika očitovanja za izmišljene slučajeve i situacije i to sa zahtjevom za odgovor u neprimjereno kratkom roku nekada u 24 sata iako je netko u 24 h dežurstvu kao što se znalo desiti dr. Martinović Mamić i nekim njenim kolegama. Otkaz dr Martinović Mamić je već 4 otkaz liječnicima za Bekićevog mandata. Otkazima i diskriminaciji, mobbingu se protivila otvoreno dr.Martinović Mamić i kao sindikalna povjerenica i dok je bila članica RV-a. Mnogi iz straha šute kao što su mnogi iz straha od Bekića i na nagovor Srećka Ljubičića dr . med. također HDZ poluge i glavnog Bekićevog staretega za zakulisne igre u OB Dubrovnik, prešli iz stare HLS Podružnice Dubrovnik na čijem čelu je dr. Dražana Martinović Mamić u novu koju je osnovao Bekić tzv. HLS Podružnicu OB Dubrovnik a sve sa ciljem kako bi uništili staru , Martinović Mamić izgubila status sindikalne povjerenice. Bekić koji se inače voli igrati plastičnim igračkama, olovnim vojnicima i ratnim igricama našao je novu zanimaciju od kada je ravnatelj: igrati se ljudima i njihovim sudbinama. Obožava rat i ratne igre a nova zanimacija od kada je ravnatelj mu je zaposlenicima prijetiti otkazima.

O obrazloženju nezakonitog i neutemeljenog otkaza dr. sc. Dražana Martinović Mamić dr. med., inače braniteljica koja je dragovoljno od 08. travnja 1992. godine. postala pripadnica Sanitetsle služeb HV a Operetivne zone Split za južnu bojišnicu izjavljuje: Sramotna neetična konstatacija poslodavca u Odluci o izvanrednom otkazu kako mene „kao radnicu poslodavac nije pozivao na iznošenje svoje obrane jer nije očekivao da bi iznošenje obrane moglo utjecati na donošenje drugačije odluke obzirom na cjelokupni pristup radnice prema slučaju“ je krajnje neprihvatljiv nedemokratski čin zbog čega tražim hitnu smjenu i najstrožu kaznu za Marija Bekića i pravnicu koja je ovakvo nešto nezakonito napisala. Oboje zbog ovoga zaslužuju najstrožu zakonsku kaznu uz naknadu meni i članovima moje obitelji za duševne boli i narušenje zdravlja te materijalnu štetu, narušenje časti i ugleda ne samo od poslodavca nego od njih kao privatnih osoba i to za maksimalne svote po osobi za svaku navedenu stavku.

Vezano za zlonamjerne izmišljotine koje mi se stavljaju na teret kao razlog za nezakoniti izvanredni otkaz što je razvidno iz med. dokumentacije i nepobitno dokazivo ističem kako prije, tijekom i nakon vizite te kada su pacijenta I.R. na postelji odveli na ORL i kada sam ga zadnji put vidjela tog jutra oko 08 h dok sam razgovarala na tel. sa njegovom kćeri na njen poziv pacijent I. R. je bio urednog stanja svijesti, eupnoičan, dakle uredno disao, vitalni parametri bili uredni. Prema tome nikakvih propusta u mom radu nije bilo, kćer dobila podrobne informacije o stanju njenog oca u dva navrata prethodnog dana navečer i nakon primitaka i ujutro oko 08 h u trenutku kada pacijenata voze na ORL. Ostalo čitam iz nalaza napisanih nakon toga nakon što sam ja završila i predala službu. Nisam nadležna niti odgovorna za dalje zbivanje na ORL niti sam ja ili drugi neurolog odlučivali o traheotomiji a u to vrijeme kada se pacijent pogoršao tijekom pregleda na ORL nisam bila na poslu nego doma nakon izlaska iz bolnice u 08.10 h poslije 25 sati napornog dsežurstva. Pacijentova obitelj vjerojatno ta ista kćer nije htjela sutradan razgovarati sa mnom nego isključivo sa šefom odjela neurologije dr Denisom Čerimagićem koji mi je rekao kad je došao toga 25. 09. u moju liječničku sobu preuzeti dežurni mobitel kako je obitelj bila kod njega na razgovoru i da ne žele da se pacijent prebaci na naš Odjel iz JIL-a , kako ne zna zbog čega ali da im je rekao i u nalazi napisao da se pacijent premjesti na naš odjel po dogovoru sa mnom kao vodećom liječnicom i da nikada nije čuo da obitelj pacijenta množe odlučivati hoće li pacijent ostati u JIL u ili ići na odjel, kako je to glupo i nedopustivo . Narednog dana isto to je konstatirala i dr Bogoje Raspopović i napisala u konzilijarnom nalazi u JIL u da obitelj ne želi premještaj na Odjel neurologije te da se dogovori premještaj i dalji postupci sa mnom kao vodećom liječnicom i nadležnima. Još me je na dan moga zadnjeg dežurstva prije polaska na odmor zvao anesteziolog da premjestim pacijenta I. R. na naš odjel jer ni tamo nisu zadovoljni jer je ujutro imao epi napadaj u 06 h i da su tražili da ide u Palijativu ali nisu uspjeli. Kolegi sam rekla da nisam konzilijarna nego dežurna i da ud sutra ujutro idem na odmor pa da vidi sa nadležnim konzilijarnom neurologom za taj dan. Tako da sam nakon izlaska iz dežurstva od četvrtka 27. 08. pošla na odmor i pacijenta tek vidjela nakon povratka sa odmora na našem odjelu 07. 09. jer je u međuvremenu premješten na naš Odjel iz JIL-a, bio dobro. Kako ga je do tada vodila kolegica koja me mijenjala dok me nije bilo zaključile smo kako je bolje zbog takvog stav kćeri ali i informacija od odjelnog osoblja kako je ta ista kćer A. R. tijekom prethodne hospitalizacije kada ga je vodila A Bogoje Raspopović stalno maltretirala osoblje prijetila prijavam i tužbama što mi je rekao i sam Čerimagić a prije se na nju žalila i A. Bogoje Raspopović. Navodno se pozivala u prijetnjama kako radi u nekom ministarstvu, što sa naknadno navodno pokazalo kako nije istina a što nije ni bitno. Ali je bitno da podnosi lažne prijave zbog čega ću podići kaznenu prijavu protiv nje i svih koji su uz ravnatelja Marija Bakića, Denisa Čerimagića Andrjanu Bogoje Raspopović i druge članove tog Bekićevog tzv. Povjerenstva za unutarnji nadzor kao i Ivana Večerina i svih drugih članova toga nezakonitog RV a koji su organizirano učestvovali u ovom grotesknom igrokazu od izvanrednog otkaza meni kao sindikalnoj povjerenici samo zato jer savjesno radim svoj posao. Sramota je da takve loše osobe poput Bekića i navedenih uopće rade u zdravstvenom sustavu.

A pisati još izmišljotine kako je pacijent bio JIL u više dana na respiratoru zbog teške upale pluća koja je nastala kao posljedica aspiracije krvi čime znači niti nisu čitali ni epikrizu anesteziologa iz JIL-a. Pacijent im po dolasku u JIL u 11, 10 h nakon traheotomie indicirane po ORL disao preko kanile, imao urednu saturaciju kisikom 97%, hemodinamski stabilan, odvojen od respiratora navečer ( kad je stavljen na respirator zna anesteziolog), no nigdje nisam pročitala da se spominje gušenje krvlju i upala pluća; ali zato se spominje urinarna infekcija. Zna se tko nije da se da pacijent prebacio iz JIL a na Odjel neurologije pa očekivano pacijent može zbog prolongiranog urinarnog katetera imati komplicirane infekcije urinarnog trakta; inače ja mojim pacijentima na Odjelu neurologije skidam urinarni kateter čim prije kao i tracheoflex; ostajem uz pacijente kad god mogu i u dežursdtvu i nakon redovitog radnog vremena. U prošlom boravku u travnju 2018. god. kada je isti pacijent imao moždani udar i bio nepokretan zbog oduzetosti lijevih udova njegova liječnica ga je zbog povremenog nemira držala vezanog za postelju a ja bih zbog njega kojeg suprug i ja poznajemo dugo odvezivala ga, bila uz njega, hranila ga, davala mu da pije, posjedala ga uz pomoć osoblja u postelji, u dežurstvu ako nisam imala hitnoću isto tako bila bih uz njega samo da ne bude vezan. I nije mi žao što sam to učinila. Zato mi se i obradovao kada su ga sada 23. 08. doveli u OHBP pa me odmah zazvao po imenu i pitao za moga supruga, odmah nakon pregleda i pisanja nužnog nalaza što je bilo komplicirano zbog pada BIS sustava, pošla s njim na radiologiju na MSCT kako bi isključili krvarenje obzirom na njegovu kroničnu antikoagulantnu th. kao mogući uzrok krize svijesti za koju sam pretpostavila da bi mogla biti prva epileptička ataka .

Toliko o tom navodu neprepoznavanje teškog stanja i nedavanje th u OHBP. Jer th. smo ponijeli sa sobom ako bude imao epi tijekom dijagnostike. Srećom nije. Ali dati otkaz nekom tko savjesno radi a pacijent preživi i bude dobro a ne nekom tko skrivi smrt je užasna zlouporaba položaja.
Stoga sve napisane laži koje su bez ikakve osnove namjerno tako lažno ogavno izmišljene zbog čega treba kazniti uz Bekića i sve one koji su u montiranju ovog nezakonitog otkaza meni učestvovali, koji su bili članovi tog Bekićevog tzv.povjerenstva za unutarnji nadzor čiji mi je sastav nepoznat izuzev da je u njega umjesto Denisa Čerimagića imenovana neurologinja Andrijana Bogoje Raspopović što je čisti sukob interesa. Naime i Andrijana Bogoje Raspopović i Denis Čerimagić su protiv mene podnosili lažne prijave DO koje su odbačene a oboje su sa Bekićem i još dvoje neurologa odgovornih za dupliranje nalaza Marinom Drobac i Marom Vodopić koji je odgovoran za falsificiranje mog nalaza i krađu intelektualnog vlasništva, svjedoci jedni drugima po izmišljenim prijavama i tužbi Marija Bekića u ime OB Dubrovnik na HLK kojom traži da mi se oduzme liječnička licenca za rad trajno a na Općinskom sudu u Zagrebu tuži HLS kako bi sudskom odlukom nadomjestio nedavanje suglasnosti za otkaz meni kao sindikalnoj povjerenici HLS. I to sve na osnovu lažnih prijava nečasnih osoba. Iz svega može se zaključiti kako ljudi opasnih namjera i upitnog mentalnog sklopa upravljaju Općom bolnicom Dubrovnik rade stvari kakvih bi se posramili i najgori kriminalci koje treba zakonski kazniti za organizirani udruženi mobbing i sustavno uništavanje OB Dubrovnik i ljudskih resursa, oduzeti im licenca za rad trajno i onemogućiti rad do kraja života u zdravstvenom i javnom sustavu sustavu iz obvezu osobne naknade štete meni mojoj obitelji ali i drugim njihovim žrtvama“.
Slijede zakonski koraci za povratak na posao u OB Dubrovnik dr. sc. Martinović Mamić a nadamo se i za smjenu Bekića i njegovih bliskih suradnika i voditelja pojedinih odjela koji sustavno svjesno krše sve moguće zakone provodeći teror strahovlade u OB Dubrovnik zbog čega mnogi napuštaju OB Dubrovnik. Nadamo se da će dr.sc. Martinović Mamić ipak nastaviti rad u OB Dubrovnik gdje ionako kronično nedostaje stručnog kvalitetnog kadra kakvoj je Bekića prisilio na odlazaka ili im dao otkaze kao nedavno i dvjema mladim liječnicama.

 

 

Dr.Sc. Dražana Martinović Mamić

2 komentara

 • Stjepko Mamic napisao:

  Bekic laze i siri strah od novih otkaza !!! Nista nije po zakonu. Evo dopisa koji je uputio HLS prema OPCOJ BOLNICI DUBROVNIK gdje se trazi hitna suspenzija odluke o izvanrednom otkazu Postovani,
  Dana 25. rujna 2020. godine Opea bolnica Dubrovnik urucila je radnici, ujedno sindikalnoj povjerenici Hrvatskog lijecnickog sindikata, dr. sc. Drazeni Martinovic Mamic dr. med. Odluku o izvanrednom otkazu ugovora o radu (broj: 01-1461/1-20) od 25. rujna 2020. godine. Buduci da se poslodavac, sukladno clanku 188. stavku 1. Zakona o radu (NN 93/14, 127 /17, 98/19), nije obratio Hrvatskom lijecnickom sindikatu (niti podruznici Dubrovnik niti sredisnjici) trazeci suglasnost na otkaz, odnosno s Hrvatskim lijecnickim sindikatom nije proveo postupak suodlucivanja, navedena se Odluka ima smatrati nezakonitom i nedopustenom. Opisanim postupanjem, odnosno propustanjem postupanja, poslodavac je grubo prekrsio zakonske odredbe usmjerene ka zastiti sindikalnog povjerenika, te prema sindikalnoj povjerenici dr. sc. Drazeni Martinovic Mamic dr. med. postupio diskriminirajuee i protuzakonito.
  Nadalje, kako se i navodi u predmetnoj Odluci, dr. sc. Drazeni Martinovic Mamic dr. med. onemogueeno je iznosenje obrane prije otkazivanja Ugovora o radu. Takvim postupanjem poslodavac je prekrsio odredbu clanka 119. stavka 2. Zakona o radu, iako je iznosenje obrane bilo neophodno za stvaranje potpunog zakljucka o spornom dogadaju na kojem se temelji Odluka o otkazu.
  Sukladno svemu navedenom, pozivamo Vas da u najkraeem mogueem roku stavite izvan snage Odluku o izvanrednom otkazu ugovora o radu (broj: 07-1460/1-20) od 25. rujna 2020. godine.
  U Zagrebu,30. rujna 2020. godine.
  Za Hrvatski lijecnicki sindikat: Predsjednica HLS-w Mr. sc. Renata Čulinović-Čaić, dr. med i Odvjetnik Srecko Posavec

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *