Input your search keywords and press Enter.

Umjetnica Ana Opalić Umjetničkoj galeriji Dubrovnik donirala je sve fotografije Dubrovkinja i Dubrovčana s izložbe „Portreti 1997. – 2020.“ koja je bila postavljena u Galeriji Dulčić Masle Pulitika od 2. srpnja do 9. kolovoza 2020. godine, a kojom je kurirala dr.sc. Rozana Vojvoda.

Umjetnica je zbirci Umjetničke galerije Dubrovnik donirala 32 djela jer, kako je rekla, “želi da portreti Dubrovkinja i Dubrovčana ostanu u Dubrovniku”.

Biografija:
Ana Opalić je rođena 1972. godine u Dubrovniku. Diplomirala je TV i filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine. Izlaže od 1991. godine, ostvarila je niz samostalnih izložbi, te sudjelovala u brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Predstavljala je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu (zajedno sa Borisom Cvjetanovićem) 2003. godine. Osnivačica je web portala Suvremena hrvatska fotografija (www.croatian-photography.com). Redateljica je i snimateljica dokumentarnih filmova Još jednom (Ana Opalić i Noah Pintarić, 2014.) i Lijek (2017.).

Njeni radovi su u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galeriji umjetnina u Splitu, Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku i u različitim privatnim zbirkama. Nagrađena je kao najbolja mlada fotografkinja pri izložbi “Hrvatska fotografija ’97, a 1997. i 1998. godine gostovala je kao stipendistica UNESCO-Aschberg stipendije u Centre d’art i natura – Farrera de Pallars, Katalonija. Krajem 1998. godine gostovala je u Tyrone Guthrie Centru, Annaghmakerrig, Irska (stipendija Tyrone Guthrie centra). Dobila je drugu nagradu na natječaju T-HTaward@msu.hr 2008. godine. Od 2000. ima status samostalne umjetnice pri HZSU. Živi i radi u Zagrebu.

 

 

Voditeljica odnosa s javnošću

Magdalena Prkut

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.