Input your search keywords and press Enter.

Dodir stakla – izložba nordijskog stakla

Svečano otvorenje izložbe Dodir stakla održat će se u subotu, 09. srpnja 2016. s početkom u 20.30 sati u Lazaretima u gradu Dubrovniku.

Na otvorenju će izložbu predstaviti mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, autorica izložbe; u ime nordijskih veleposlanstava govorit će njegova Ekscelencija Anders Christian Hougård Veleposlanik Kraljevine Danske; Mikael Höysti, načelnik Odjela za kulturu i resurse Nordijskog vijeća ministara a uzvanike će kao domaćin pozdraviti dr. Andro Vlahušić, gradonačelnik Grada Dubrovnika. Izložbu će otvoriti ministar kulture Republike Hrvatske dr. Zlatko Hasanbegović.

Izložba prikazuje 80 predmeta suvremenog nordijskog stakla među kojima dominiraju brušenje i staklorez. Predmeti su nastali u poznatim nordijskim staklanama i studijima, kao što su Holemgaard, ARCHITECTMADE i Lenne Bjerre Design iz Danske; staklana Iittala, Lasismi i Galerija Mafka & Alakoski (za koju se svi predmeti izrađuju u staroj, povijesnoj tvornici u Riihimäkiju) iz Finske; staklane Hadeland, Gjøvik i Magnor, te studio Nøstetangen Glass iz Norveške; te staklane Målerås, Skrufs i Nybro Crystal AB iz Švedske. Dizajn predmeta potpisuju umjetnici, arhitekti i dizajneri, među kojima su i dizajner i puhač stakla iz Danske Per Lütken; finski arhitekt Alvar Aalto; norveška dizajnerica Maud Gj. Bugge i švedska dizajnerica Ingegerd Råman.

Izložbu su organizirala veleposlanstva Danske, Finske, Norveške i Švedske u suradnji s gradom Dubrovnikom i Domom Marina Držića, a bit će otvorena od 09. srpnja do 01. listopada 2016.

Autorica izložbe je mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, muzejska savjetnica i ravnateljica Muzeja Mimara u Zagrebu, a njezin je postav izložbe u posljednjih dvije godine obišao Zagreb, Rovinj, i Zadar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *