Input your search keywords and press Enter.

DNŽ – nabavlja plutajuće brane za zaštitu od onečišćenja mora, evo gdje će se postaviti

Sporazum o provedbi postupka zajedničke javne nabave, vrijedne milijun i 40 tisuća kuna, za nabavu opreme za sprječavanje i sanaciju onečišćenja mora uljnim derivatima – plutajućih brana za potrebe Dubrovačko-neretvanske županije i još sedam pojedinačnih naručitelja, potpisan je u ponedjeljak u Dubrovniku.

Sporazum su potpisali Županija (iznos od 130 tisuća kuna), ACI d.d. (280 tisuća kuna), Lučka uprava Dubrovnik (100 tisuća kuna), Županijska lučka uprava Korčula (100 tisuća kuna), Lučka uprava Dubrovačko-neretvanske županije (150 tisuća kuna), Županijska lučka uprava Dubrovnik (100 tisuća kuna) i Općina Orebić (50 tisuća kuna), dok će sporazum s Općinom Trpanj (130 tisuća kuna) biti naknadno potpisan.

Sredstva bi trebala biti prikupljena do kraja svibnja, nakon čega slijedi postupak javne nabave koji će biti gotov tijekom ove sezone. Brana i dodatna oprema bit će podijeljeni prema ulaganjima.

Akvatrorij juga Hrvatske je prometan i s brojnim marinama, što povećava rizik od mogućeg zagađenja, izjavio je na potpisivanju dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, navodeći kako se rizike i do sada nastojalo prevenirati.

Dionici su uložili sredstva za zajedničku nabavu oko tisuću metara nove morske brane koja će biti raspoređena kod svakog dionika, ali će se moći koristiti i u jedinstvenoj intervenciji, objasnio je Dobroslavić.

Podsjetio je kako je već ranije nabavljen vatrogasni brod za mljetske vatrogasce, a Grad Dubrovnik nabavlja još jedan, poduzimaju se mjere poduzimaju za što bolju pripravnost.

Zadovoljstvo što se zajedničkim snagama poboljšava razina zaštite za slučaj onečišćenja, u ime pojedinačnih naručitelja, izrazio je predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić.

Svjesni smo da živimo s morem i od mora, ne posvetimo li dužnu pažnju onečišćenju, lako se može dogoditi da ugrozimo turističku sezonu, rekao je Pavić. 

HINA/www.slobodnadalmacija.hrOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *