Input your search keywords and press Enter.

Dnevnik Dore Pejačević – čitanje i skladanje u jednoj knjizi

Dubrovačke knjižnice dvodnevnim programom „Kontesa Dora knjižnici u pohode“obilježavaju 95. obljetnicu smrti Dore Pejačević.

Program je započeo izlaganjem dr.sc. Dinka Župana koji je dubrovačkoj publici u utorak, 20. veljče u Čitaonici Narodne knjižnice Grad predstavio jednu od najistaknutijih hrvatskih skladateljica kroz prikaz njezinog dnevnika čitanja.

Kako bi predstavio Doru Pejačević predavač se osvrnuo i na njezinu obitelj, koja u Slavoniju,točnije u Našice dolazi početkom 18. stoljeća. Zanimljivo je kako su oni, za razliku od drugih vlastelinskih obitelji, sami kupili posjed. Pejačevići su podrijetlom iz Bugarske, a Župan jedao uvid i u obiteljsko stablo grofofske obitelji za koju ističe kako je uvijek imala tendenciju da se ženi s mađarskim barunicama.

„Dora Pejačević nije imala formalno obrazovanje i cijelo njezino obrazovanje zapravo je bilo samoizgradnja i samoobrazovanje“ naglasio je Župan. Upravo je sačuvani dnevnik čitanja, My book record, pokazatelj kako je to samoobrazovanje teklo. My book record ujedno je i
vrlo značajan izvor za kulturnu povijest i povijest čitanja, a ima tri dijela: što je pročitala i komentare; što bi voljela pročitati i tko joj je preporučio te zadnji dio u kojem izdavač dava preporuku knjiga za čitanje.

Dnevnik obuhvaća razdoblje od 1902. do 1921. tijekom kojeg je Pejačević pročitala 470 knjiga. Pisan je njemačkim jezikom, a najviše je knjiga i pročitala upravo na tom jeziku, potom slijedi engleski, francuski, mađarski i talijanski. Znala je i hrvatski jezik, a jedini autor
iz Hrvatske koji se spominje u njezinom dnevniku je Milovan Grba.

U svojoj čitalačkoj karijeri Dora Pejačević obuhvatila je sve sfere od književnosti, filozofije, glazbe, religije do povijesti, političkih brošura i prirodnih znanosti. Najveći utjecaj na nju imala su djela Friedricha Wilhelma Nietzschea, a djela ruskih pisaca čitala je u prijevodu na
njemački jezik.

Konstantno je čitala ali i skladala te se usavršavala kao kompozitorica. Dvije godine provela je u Dresdenu na privatnoj obuci za skladanje. Specifična je godina 1908. kada je pročitala 68 knjiga, a to je ujedno i godina u kojoj se smatra da je postala kompletna glazbenica. U svoj
dnevnik, My Book record, Pejačević je na koricama upisala sve svoje kompozicije, “čitanje i skladanje u jednoj knjizi” zaključio je Župan.

Program „Kontesa Dora knjižnici u pohode“ nastavlja se u srijedu, 21. veljače koncertom „Žene u glazbi“ u 20 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Nastupaju violinistica Đana Kahriman i pijanistica Ivana Jelača koje će izvesti skladbe Dore Pejačević, Clare Schumann, Marie Theresie von Paradis i Fanny Mendelssohn. Ovaj koncert dubrovačke glazbenice već su održale u Našicama i Zagrebu. Postavljena je i istoimena izložba koja tematizira javno djelovanje žena na glazbenoj sceni, a projekt „Žene u glazbi“ osmislila je Ivana Jelača.

Program „Kontesa Dora knjižnici u pohode“ realiziran je suradnjom Dubrovačkih knjižnica i Udruge „Sve ostalo je glazba“, a uz potporu Grada Dubrovnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *