Input your search keywords and press Enter.

DICPI: Ne postoji pravna osnova za raskid ugovora o terminalu Gruž

Dubrovnik International Cruise Port Investment d.o.o. (DICPI), koncesionar Putničkog terminala Gruž tvrdi da ne postoji pravna osnova za raskid ugovora o koncesiji za razvoj, financiranje, gradnju i upravljanje infrastrukturnog projekta Putnički terminal Gruž.

Predugovor je potpisan 15. veljače prema naputku i s odobrenjem Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, a koncesionar ističe da je valjan i obvezujući jer su svi uvjeti usuglašeni i dogovoreni prije isteka službenog roka.

DICPI je prihvatio odluku Lučke uprave Dubrovnik o neproduljivanju roka te se složio sa svim uvjetima prije isteka službenog roka. Uz to, za projekt neće tražiti nikakve garancije niti sredstva od državne ili lokalne vlasti, već će projekt biti financiran isključivo sredstvima iz međunarodnih financijskih institucija – EBRD-a i IFC-a koji je dio Svjetske banke te iz vlastitog kapitala. Dogovoreni oblik koncesije ne zahtijeva državne garancije, a koncesionar je dosad u projekt uložio oko 10 milijuna eura te razvio detaljnu projektnu dokumentaciju, uključujući i strategiju vezanu uz iznose putničkih taksi.

„Ispunili smo sve uvjete, učinili sve što je od nas tražio davatelj koncesije, odnosno ispoštovali sve obveze koje su u ovoj fazi određene predugovorom. Teško nam je uopće povjerovati da bi se država izložila tako velikom reputacijskom riziku u međunarodnoj investicijskoj zajednici u slučaju raskida ugovora“, komentirali su iz tvrtke DICPI.

Global Ports Holding (GPH), najznačajnija međunarodna tvrtka za razvoj i upravljanje lukama za kružna putovanja te najveći operater putničkog pomorskog prometa na svijetu, dio konzorcija koji, zajedno s tvrtkom Bouygues Bâtiment International (BBI), čini tvrtku DICPI, dobro je upoznata sa stavom i odnosom kruzing kompanija prema naknadama te kvaliteti i opsegu usluga koju mogu i žele platiti. Zato ističu kako će zadržati ravnotežu i odrediti naknade na temelju onoga što se već naplaćuje, a sve kako bi u Dubrovnik privukli kruzere i turiste više platežne moći.

Svjestan da je ovaj projekt izuzetno važan za Dubrovnik, koncesionar poštuje interes Hrvatske komore arhitekata za uključivanjem u projekt jer će se tako otkloniti bilo kakve nejasnoće oko ocjenjivačkog procesa i izbora pobjedničkog rješenja koje je u skladu s urbanističkim planom.

Sve navedeno jasno ukazuje na to da je koncesija trenutno valjana i obvezujuća, a ponovno pokretanje ovog bi procesa značilo gubitak vremena, truda i novca, kako za državu tako i za koncesionara. Kako je već istaknuto, DICPI je osnovao konzorcij sastavljen od dva snažna tržišna lidera, tvrtki s dokazanim dugogodišnjim međunarodnim iskustvom, kompetencijama i imidžem, čije je stručno znanje garancija uspješne implementacije strategije u razvoju projekta.

Global Ports Holding jedna je od najznačajnijih međunarodnih tvrtki za razvoj i upravljanje lukama za kružna putovanja s više od 8,5 milijuna putnika i tržišni udio od 40 posto u putničkom prometu na svjetskoj razini. Danas upravlja portfeljem od 15 luka, uključujući Barcelonu koja je najveća mediteranska luka za kružna putovanja te lukom u Veneciji.

Bouygues Bâtiment International (BBI) najveća je svjetska građevinska tvrtka koja je razvila i izgradila hub za kružna putovanja u Hong Kongu KAI TAK te je jedan od dioničara i glavni izvođač radova na izgradnji novog putničkog terminala zagrebačke zračne luke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.