Input your search keywords and press Enter.

Devastacija zastićene Omble se nastavlja!

Eko – Centar – Zeleno Sunce uputio je otvoreni apel na adresu Ministarstva okoliša  i prirode RH, Okolišnoj inspekciji RH:

Otvoreni javni apel za zaštićenu rijeku Omblu!

Poštovani !
Devastacija rijeke Omble u blizini rječnog otočića Blato u dvorištu ACI Marine  Komolac, koji su u okviru zaštićenog krajolika Rijeke dubrovačke:
U posljednje vrijeme zasuti smo gnjevnim dojavama naših sugrađana preko naših zelenih linija u svezi devastacije strogo zaštićene rijeke Omble, najmanje i najljepše rijeke svijeta!
Molimo Vas da najhitnije zaustavite dalju devastaciju zaštićene rijeke Omble u blizini rječnog otočića Blato. Naime tamo se već danima u dvorištu ACI Marine Komolac izvodi nasipanje i betonizacija rijeke Omble što je protuzakonito. Upravo na ovom predjelu živi zaštićena riječna plosnata kornjača i ribica gaovica, dok se u blizini u trstikama i šašu riječnog otočića Blato gnijezde zaštićene ptice močvarice.
O svemu tome smo obavjestili i Dubrovačku lučku kapetaniju već prije mjesec i više dana! Inače sve od njezinog izvora pa do ušća novog mosta rijeka Ombla se sustavno devastira. Prije 2 godine je gotovo na samim slapovima otvoren restoran što je nedopustivo s obzirom da je izvorište Omble strogo zaštićeno 2013. godine europskom ekološkom mrežom Natura 2000. Nizvodno od izvora rijeke koju pije preko 45.000 ljudi pojavile su se i marine na suhom a kod zapuštenog ljetnikovca Restić istječe kanalizacija u rijeku od obližnjih novoizgrađenih stambenih zgrada.
Iako smo nekoliko puta slali javne eko apele svim odgovornim institucijama, Grada i DNŽ ništa se još nije riješilo, naprotiv devastacija u zaštićenoj Rijeci dubrovačkoj se i dalje nastavlja. Prije godinu dana smo predložili Upravnom odjelu za zaštitu okoliša DNŽ da se ovaj predio još strože zaštiti Ramsarskom konvencijim s obzirom da je ovo područje od izvora rijeke Omble do krajnje točke otočića Blato važno močvarno stanište.
Molimo Vaše žurno pismeno očitovanje.

Sa štovanjem,

Predsjednica: Jadranka Šimunović

Co: Javna ustanova za zaštićene prirodne vrijednosti DNŽ
Upravni odjel za zaštitu okoliša i prirode grada Dubrovnika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *