Input your search keywords and press Enter.

Davor Rostuhar: kako ostvariti snove?

Multimedijalnim predavanjem „Polarni san“ Davor Rostuhar je predstavio dubrovačkoj publici prvu hrvatsku ekspediciju na Južni pol u utorak, 24. srpnja u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Glavni motiv Rostuharovog projekta bilo je istraživanje „Što čovjek mora napraviti da bi ostvario svoj san?“

 

Kako bi saznao najbolji odgovor na to pitanje Rostuhar se upustio u veliki izazov i istraživanje koje ga je odvelo do samog kraja svijeta. Postao je prvi Hrvat i 26. čovjek u povijesti koji je od obale Antarktike do Južnog pola, koristeći takozvanu rutu “Hercules”, stigao “SOLO – posve sam u najvećoj pustoši planeta; UNSUPPORTED – bez dostave hrane i opreme – svu opremu vući će sa sobom na 130 kilograma teškim saonicama; UNASSISTED – bez upotrebe vanjske energije poput vjetra, pseće zaprege, motornih saonica…“ Ekspedicija je trajala 47 dana, tijekom kojih je prešao 1163 km.

 

Rostuhar se za ekspediciju pripremao posljednje tri godine. Tijekom priprema posjetio je tradicionalne narode koji žive na krajnjem sjeveru planeta, Inuite na sjeveru Grenlanda, Nenete na sjeveru Sibira i Samije na sjeveru Skandinavije. Dva puta se pripremao u Norveškoj i učio od najboljih živućih polarnih istraživača.

 

Kako bi uspio ostvariti taj posljednji klasični ekspedicijski izazov koji Hrvati nisu napravili, prikupio je podršku više od tisuću ljudi koje je nazvao svojim „Plemenom sanjara“ u jednoj od najuspješnijih crowdfunding kampanji u Hrvatskoj. Ekspedicija je uspješno završena u siječnju ove godine, a kruna projekta je Rostuharova sedma knjiga “Polarni san” i prvi dokumentarni film.

 

Njegov sljedeći projekt je „Ljubav oko svijeta“ na koji se sprema svojom zaručnicom 2019., a cilj im je istraživati ljubav kroz razne kulture. Rostuhar je osnivač Kluba za ekspedicionizam i kulturu koji se bavi organiziranjem ekspedicija u najzabačenije zakutke svijeta te prezentiranjem svjetskih kultura u Hrvatskoj.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *