Input your search keywords and press Enter.

Dani šparoga u dubrovačkim restoranima

Početak travnja, vikend od 7.- 9. travnja rezerviran je za gastro-dane u dubrovačkim restoranima posvećene šparogama.

Ovo samoniklo jestivo bilje koje se bere u rano proljeće, vrlo je hranjivo i zdravo, Istodobno nježna i aromatična, šparoga je u gastronomiji omiljena kao biljka koja se dobro slaže s različitim namirnicama – jajima, mesom, ribom, rižom, pancetom ili tjesteninom. Kušajte specijalitete koje su pripremili dubrovački chefovi od ove zdrave samonikle poslastice.

U dubrovačkim ugostiteljskim objektima kušat će se specijaliteti kao što su rižot s kozicama i šparogama, salata od hobotnice sa šparogama,jadranske kozice na podlozi od riže i šparoga,filet svježe ribe na kremi od šparoga i tartufa, filet tune na posteljici od kuka i šparoga sa šparogama i jajima, teleća ružica punjena šparogama i mozzarelom i drugi specijaliteti. Sudjeluju ugostiteljski objekti Domino, Eden, Gusta me, Klarisa, Kopun, Lajk, Mimoza, Orka, Orsan, Porat i Rozario.

Više o šparogama:

Samoniklo jestivo bilje kao što je: kopriva, maslačak, matovilac, šparoga i sl, najbolje je upravo u rano proljeće. Divlja šparoga često se nađe i na dubrovačkim tržnicama , a riječ je biljkama koje svojim hranjivim tvarima pomažu organizmu u prilagodbi i detoksikaciji i jedna je od najstarijih ljekovitih biljaka.Pradomovina šparoge je Južna Europa gdje se često pojavljuju kao samonikla biljka u priobalnom području.

Istodobno nježna i aromatična u gastronomiji je omiljena kao biljka koja se dobro slaže s najrazličitijim namirnicama: jajima, mesom, ribom, rižom, pancetom ili tjesteninom.

Kao hrana i lijek šparoga je bila veoma cijenjena još u starom Egiptu, dok je u Kini poznata već oko 3000. godine p.n.e. Šparoge imaju najviše vode, preko 90%, a ostatak čine proteini, malo ugljikohidrata, biljna vlakna, vitamini i minerali. (Božo Lučić, kulinarski akademik)

Jelka Tepšić, voditeljica Odjela za komunikacijske taktike, TZ grada Dubrovnika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *