Input your search keywords and press Enter.

Dani kraljice Teute u Dubrovniku posvećeni Gjon Gazuliju

Povodom „Dana Kraljice Teute u Dubrovniku 2018“, u utorak 20. studenoga u 19 sati u Dubrovačkoj narodnoj knjižnici u dvorani Saloča od zrcala održava se povijesno svečana akademija o humanistu, znanstveniku i astronomu Gjon Gazulliju, konzulu Raguse i veleposlaniku nacionalnog albanskog heroja Skenderbeg .

Gjon Gazulli poznati je astronom i znanstvenik iz 15.stoljeća, darovao je gradu Ragusi bogatu osobnu biblioteku za osnivanje prve javne knjižnice u Dubrovniku.

Povijesni događaj je u organizaciji Shenide Bilalli, predsjednice “Kraljice Teute” – Kluba albanskih žena Hrvatske iz Zagreba, direktoricom Dubrovačkih knjižnica, prof. Jelenom Bogdanović i u suradnji s TOP EVENT agencijom, predvođenom Markom Kriste.

Međunarodna kulturno znanstvena manifestacija je pod pokroviteljstvom veleposlanstva Albanije i Kosova u RH, kao i počasnog albanskog konzula u Dubrovniku.

U svečanom programu će sudjelovati znanstvenici iz nekoliko država te poznati albanski i dubrovački glazbenici, kao i glumci te plesna grupa Ilirke i nekoliko poznatih glazbenika s uspješnom međunarodnom karijerom.

Ova tradiconalna kulturno znanstvena manifestacija održava se punih 14 godina u Hrvatskoj i u inozemstvu i standardno je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i gradonačelnika Zagreba, Zadra, Šibenika i Ulcinja – Crna Gora.

Gjon Gazulli rođen je u Albaniji – Skadar 1400 godine. Živio je i radio kao diplomat – konzul u Dubrovniku, po profesiji je astrolog, astronom i humanist. Za Dubrovačku Republiku je obavljao brojne diplomatske poslove. Poklonio je veliku biblioteku knjiga za prvu dubrovačku javnu knjižnicu. Dao je izraditi prijepis djela Theoricaplanetarum i jednog traktata o astrolabu, koji se danas nalazi u Državnom arhivu u Dubrovniku. Umro je 19. veljače 1465. godine u Dubrovniku.

O Gazulliju i suradnji Albanije i Dubrovnika kroz povijest i diplomaciju govorit će istaknuti gosti iz Albanije, Mađarske, Švicarske – Ženeve i Hrvatske i Kosova, a posebice poznati povjesničar albanski prof dr. Musa Ahmeti koji je dugo godina istraživao u Dubrovačkom arhivu rad Gjon Gazullija.

Ove godine kulturno – umjetnička regionalna manifestacija „Dani kraljice Teute 2018“ održat će se po prvi put u Dubrovniku 20. studenoga 2018. godine s početkom u 19 sati u Narodnoj knjižnici Dubrovnik, pod vodstvom ravnateljice knjižnica u Dubrovniku, gospođe prof. Jelene Bogdanović.

Svečanom Akademijom proslavit će se jubilarna godina Skenderbega i obilježavanje 550. godišnjice smrti albanskoga nacionalnog heroja, te sjećanje na njegovog konzula u Dubrovniku, Gjon Gazullija, astronoma i diplomata albanskog porijekla, koji je svoju bogatu biblioteku darovao oporukom za prvu javnu knjižnicu u Dubrovniku u 15. stoljeću.

Posebni značaj ove svečane Akademije je i sjećanje na najstariju albansku dijasporu koja se doselila iz Albanije u Dubrovnik prije 600 godina. To su većinom bile vrlo bogate plemićke obitelji aristokratskog porijekla. Pobjegli su pod turskim Otomanskim carstvom.

Pretpostavlja se da je tada bilo oko 345 osoba u Dubrovniku a među njima i obitelj Gazulli. U Dubrovačkoj republici Gjon Gazulli bio je poznat kao Ivan Gazulić.
Tom prigodom Gradskoj knjižnici u Dubrovniku predsjednica Kraljice Teute Shenida Bilalli predat će portret Gjon Gazullija i knjige na dar narodnoj knjižnici, te obnoviti zahtjev iz 2016. Gradu Dubrovniku za naziv jedne ulice u Dubrovniku sa imenom Gjon Gazulija. Zahtjev iz 2016. prihvaćen je i predan Gradskoj Skupšini, no sve je stalo zbog izbora.

Odabir Dubrovnika za održavanje ovogodišnjeg regionalnog kulturnog znanstvenog događaja svečane Akademje potaknula je zasigurno stoljetna dugogodišnja dobra suradnja oba naroda od vremena od Skenderbega i prvih izbjeglih aristokratskih albanskih obitelji prije 600 godina pa do danas u suradnji sa institucijama, mladim dubrovačkim umjetnicima, glazbenicima, glumcima i plesačima. Ova suradnja s Dubrovačkom Gradskom knjižnicom je samo nastavak dobre stoljetne diplomatsko-povijesne suradnje s Hrvatskom, u kojoj Dubrovnik igra vodeću i najvažniju ulogu zbog mnogih poveznica, ali i brojnih stanovnika Dubrovnika albanskog porijekla koji su pobjegli pod turskim Otomanskim carstvom.

Marko Kriste
TOP EVENT Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *