Input your search keywords and press Enter.

Danas je Svjetski dan nepušača

17. studenoga je dan kada se obilježava Svjetski dan nepušača.

Prva svjetska konferencija o pušenju i zdravlju održana je 1967. godine, a 1971. godine Svjetska zdravstvena organizacija donesla je odluku s kojom se kreće u sustavnu borbu i edukaciju stanovništva protiv pušenja. Tada je i pušenje duhana definirano kao bolest ovisnosti.

U dnevniku Kristofora Kolumba 1492. godine nađeni su zapisi o Indijancima koji motaju list duhana i pale ga s jedne strane, a s druge uvlače dim u pluća te ga potom izdišu. Prvi su se u Europi u pušenju duhana okušali mornari došavši iz krajeva gdje su ih tome naučili Indijanci, a Španjolci 1595. godine počinju prvi biljku duhana uzgajati u svojim kolonijama te duhan prozivaju imenom Tobacco i počinju njime trgovati.

Dokazano je da duhan i njegovo aktivno ili pasivno udisanje u pluća čini drugi glavni uzrok umiranja u svijetu. Smatra se da će pola od onih koji su danas redoviti pušači vjerojatno zbog njega i umrijeti od posljedičnih bolesti koje udisanje duhana uzrokuje. Smatra se da će tisuće ljudi, koji nikada nisu pušili, umrijeti od bolesti uzrokovanih udisanjem dima iz okoline zbog takozvanog „pasivnog pušenja“.

Pedesetak sastojaka duhanskog dima dokazano imaju kancerogeno svojstva, izdvajamo samo neke tvari iz katrana: policiklički aromatski ugljikovodici, uretan, polonij, naftilamin, vinilklorid, itd.

Današnjim danom obilježavamo dan kada bi trebali osvijestiti svoje tijelo i duh i odlučiti zaštiti sebe, svoje zdravlje i zdravlje ostalih. Naročito je bitno biti uzor i dobar primjer mladima u osvještavanju iznimno loše navike koja može odvesti u preranu smrt. Osvijestite odluku još danas.

Izvor: wish.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *