Input your search keywords and press Enter.

Dan narcisa

Povodom nacionalne humanitarne akcije „Dan narcisa“, Liga protiv raka Dubrovnik i njezin Klub onkoloških bolesnika; 24. Ožujka će ispred crkve sv. Vlaha od 10 do 13 sati organizirati akciju prodaje narcisa.

Karcinom, što i kako!?
Je su li mogući uzroci od: dugotrajnog stresa, hrane sumnjive kvalitete i sadržaja, zagađena voda i zrak, elektromagnetsko (EM) zagađenje, kao posljedica ubrzanog tehnološkog razvoja, danas je možda najveća prijetnja čovječanstvu i prirodi. Sve je to naša stvarnost koja je i dovela do tako puno oboljelih od raznih vrsti tumora u svijetu. Posebice u Hrvatskoj koja stoji loše po broju izliječenih. Naše none i nonoti se ne sjećaju kako su u svojoj mladosti slušali o tako velikom broju oboljelih od raka dok je danas to postala gotovo svakodnevna tema.
Top destinacija za oboljele od karcinoma ovisno o vrsti su mnoge u svijetu: od Klinika u St. Gallenu u Švicarskoj; Onkološki centar poznate Klinike Mayo, pa u Austriji…itd. Njihov uspjeh leži u najmodernijim uređajima za dijagnostiku koji pomažu liječnicima. Tamošnji kirurzi uspješno rješavaju i najkompliciranije slučajeve, a to može stajati i do 300.000 eura, što si rijetko koji Hrvat može priuštiti, posebno što će teško dobiti i kredit za takav zahvat; naravno ima ih koji stoje oko 10.000 eura, a trošak se penje na oko 15.000 eura, ako se ne uračunaju i preskupi Pametni lijekovi.
Naravno, ovisno kakvu smo ‘kartu’ u životu izvukli; svatko od nas ima svoju priču; doživio je ovo i ono, i znam kako i s druge strane, doktori i sestre, imaju štošta za reći o pacijentima i familijama. Ima ih jako zeznutih…
Međutim, kad čovjeka, koji ima takvu strašnu bolest i kojeg boli, koji je isprepadan što od šoka dijagnoze, što od smrti – zar se treba zgražati nad bilo kojom reakcijom koje se događaju?
Onkologija u Općoj bolnici Dubrovnik…radi ogroman i težak posao; od liječnika do sestara; svaka im pohvala! Ali kako se uopće uspoređivati s europskim velikim onkološkim bolničkim centrima, ovisno jesu li javne ili privatne klinike; a to znači različitu kvalitetu! Negdje vam stoji sve na raspolaganju visokotehnoloških aparatura: Tehnologija cyber noža koji nudi precizne operacije bez krvi, ali sustav Edge ima bolju navigaciju zbog posebno ugrađenog CT–a i ultrazvučnih markera. Dijagnostika koju američko-njemački sustav temelji na kombinaciji CT-a i magneta otkriva milimetarske nakupine karcinoma, a specifična je po niskom zračenju. Magneti jačine 3 T ultra-low-dose CT-a, i linearnog akceleratora Varian Edge razvijenog 2015., koje povezuje softver Aria. Budućnost je to radioterapije, radiokirurgije i dijagnostike koja daje mogućnost submilimetarske preciznosti. Onda, virtualni pregledi poput kolonoskopije koja prestaje biti neugodna za pacijenta. Virtualna kolonoskopija traje manje od minute jer je riječ o skenu tijela, a uz pomoć 3D tehnologije liječniku omogućuje jednako dobar pregled crijeva kao i klasična metoda.

Imunoterapija!?
Okay…ako ste stigli do takvog nekog centra, odmah nakon Konzilija – dodjeljuje vam se onkolog s kojim sve odrađujete; od kirurga, interniste, radiologa, psihologa, psihijatra, fizijatra, fizioterapeuta, nutricioniste, homeopata… U sklopu toga i brošure tipa: Što jesti za vrijeme liječenja? Kako reći djeci? Što znači kemoterapija? Kojih ima tipova, za što služi? Kako se ponašati za vrijeme zračenja? Fizička aktivnost i fizijatrijski savjeti! Faze prihvaćanja bolesti i obrasci ponašanja?! Razgovor s izliječenim pacijnetima…
Onda… odlazak u banje. Tretman u njihovima banjama za bolesnike oboljele od karcinoma je nevjerojatan; planinski ugođaj, specijalni kreveti i pažnja. Pa od hrane koja po izboru može biti; razne vrste kruha ekološke proizvodnje, također i srnetina, zečevina, vino, pa dnevne vježbe opuštanja, yoge, meditacije, bioneregetičara…itd.
Jako interesantno je i to, što recimo, što bogatija ‘bečka elita’ se ne odvaja u blagovaoni od ostalih ljudi, bilo kojeg statusa i podrijetla. Naravno, u životu sretnete svega i svačega; ima i takvih medicinara koji ne bi trebali raditi ni u veterinariji, i najbolje da istovaruju šut. Razumljivo je da na tako teškim odjelima ne mogu duboko suosjećati s pacijentima jer bi poluđeli, ali trebaju vjerovati da je čovjek u mukama i dati sve od sebe da mu se olakša bol. Lijepa riječ s bolesnom i obitelji puno znači, ali ni sestra ni doktor ne trebaju sjediti uz krevet i držati pacijenta za ruku, nego evo…sve gore rečeno, a može će biti jednog lijepog dana ako Bog da i kod nas. Za sada nažalost, slaba opremljenost, štednja HZZO-a, odlazak specijalista, male plaće, ali ne mogu biti izgovor ako nema ljudskosti…bilo gdje! I pristupnost liječenja svima, a ne samo bogatima!

Jadranka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *