Input your search keywords and press Enter.

Dan dubrovačkih branitelja

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić, zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić održali su konferenciju za medije na kojoj su predstavili program obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja – 25. godišnjica uspješne obrane Grada.

 

Dan dubrovačkih branitelja i 25. obljetnica od uspješne obrane Grada u Domovinskom ratu obilježit će se prigodnim programom od 2. do 7. prosinca, a Grad Dubrovnik i Forum branitelja Grada Dubrovnika zajedničkim djelovanjem pobrinuli su se da se ovogodišnjim programom dostojno oda počast svim poginulim braniteljima i civilima koji su sudjelovali u obrani Grada kao i prenošenje istine o Domovinskom ratu djeci i mladima pa do športskog i kulturno-zabavnog dijela.

“Čestitao bih svim dubrovačkim braniteljima koji su nam omogućili da dostojanstveno možemo obilježiti 6. prosinca. Hvala i svima onima koji su barem na jedan sat ili jedan dan došli u Dubrovnik i pomogli u njegovom oslobađanju. Bez slobodnog Dubrovnika, Hrvatska bi vjerojatno bila drugačija”, kazao je gradonačelnik Andro Vlahušić.

Zamjenica gradonačelnika Šimac Bonačić istaknula je kako su u programu obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja sudjelovale sve udruge proistekle iz Domovinskog rata kao i da se ovogodišnji program razlikuje od dosadašnjih.

Posebnost ovogodišnjeg programa bit će koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Dubrovačkog komornog zbora i Simfonijskog orkestra Umjetničke škole Luke Sorkočevića, koji je reminiscencija na čuveni koncert održan u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića 5. prosinca 1991. te braniteljski koncert na Stradunu 6. prosinca, na kojemu će braniteljski bend izvesti najpoznatije skladbe nastale u Dubrovniku za vrijeme Domovinskog rata.

Na zgradi Opće bolnice Dubrovnik postavit će se spomen ploča Ratnoj bolnici “Sveti Vlaho”.

Prikazat će se i potresni dokumentarni film „Sve je bio dobar san“ o mladom francuskom dragovoljcu Jean Michelu Nicolieru, koji se borio na vukovarskom bojištu i nestao u ratnom vihoru nakon okupacije Vukovara.

Ovogodišnja obljetnica uspješne obrane Grada, na inicijativu Foruma branitelja Grada Dubrovnika, dobila je i poseban vizualni identitet koji ujedinjuje simbole uspješne obrane Grada.

“Vizualni identitet obljetnice sastoji se od simbola obrane Dubrovnika. To su tvrđava Imperijal, Križ na Srđu i Minčeta, a boje plava i zelena koje dominiraju predstavljaju obalni i kontinentalni dio Hrvatske”, kazala je zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić dodajući kako su vizualni identitet izradile Nora Mojaš i Made Miličević.

U program obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja i 25. obljetnice uspješne obrane Grada uključit će se dubrovačke osnovne i srednje škole, ali i brojni sportski klubovi.

“Tradicionalno i ove godine program obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja započinje satom povijesti u svim školama i to je jedna tradicija koja traje od završetka rata na što smo jako ponosni. Što se tiče sportskih manifestacija imamo nekoliko tradicionalnih, ali i novih što me posebno veseli”, kazao je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić.

“Malonogometni turnir u čast na najmlađeg poginulog branitelja u Domovinskom ratu, Josipa Zvona kao i malonogometni turnir “Hladnica”, a posebno želim istaknuti utrku “Stazom deva” koja će se trčati serpentinama prema Srđu”, kazao je pročelnik Katičić dodajući kako se obilježavanju pridružilo streljačko društvo Dragovoljac iz Mokošice.

Program obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja i 25. obljetnice uspješne obrane Dubrovnika započinje 2. prosinca satom povijesti u Dubrovačkim školama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *