Input your search keywords and press Enter.

Četvrta kroatološka konferencija: Dubrovnik u hrvatskoj povijesti

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu tradicionalno, bienalno, organiziraju kroatološku konferenciju posvećenu važnim temama iz povijesti hrvatske kulture. Ovogodišnja, četvrta kroatološka konferencija, bit će posvećena Dubrovniku i njegovoj kulturno-povijesnoj baštini i održat će se u ljetnikovcu Bunić-Kaboga od 16. do 18. studenoga 2015., a suorganizatori su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku, Sveučilište u Dubrovniku i Grad Dubrovnik.

Svečano otvorenje Konferencije upriličit će se u ponedjeljak, 16. studenoga 2015., u ljetnikovcu Bunić-Kaboga (Batahovina bb), u 9 sati.

Na Četvrtoj kroatološkoj konferenciji predviđeno je da se okupe znanstvenici i proučavatelji koji će polazeći od veza i međusobnoga prožimanja dubrovačkoga prostora s drugim hrvatskim krajevima obraditi teme iz područja historiografije, književnosti, jezikoslovlja, filozofije, prirodnih znanosti, likovne kulture, glazbene povijesti, crkvene povijesti, političke povijesti, demografije, etnologije, gospodarstva i drugih područja, a koje su obilježile i oblikovale dubrovačku povijest i dubrovački identitet kao jednu od područnih sastavnica hrvatskoga kulturnoga prostora.

Dubrovačka kulturno-povijesna baština jedinstveni je svjetski fenomen. Od ranosrednjovjekovnih početaka, preko teritorijalnoga, gospodarskoga i društvenoga razvoja srednjovjekovne komune, do petstoljetne političke samostalnosti i svekolikoga razvoja Dubrovačke Republike, svojim vrelima predstavlja najbogatije dokumentirani odsječak hrvatske povijesti. Iako na samom jugu hrvatskoga kulturnoga prostora, Dubrovnik je i u najsloženijim povijesnim trenutcima sudjelovao u njegovoj izgradnji i trajno obilježio njegov identitet.

Sandra Buratović, Ured za odnose s javnostima

Program: Dubrovnik u hrvatskoj povijesti 2015 – program i sazetci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *