Input your search keywords and press Enter.

Boje Dubrovačkih muzeja: Novo edukativno izdanje za najmlađe

Boje Dubrovačkih muzeja nova je edukativna publikacija pristigla na police muzejske prodavaonice u Kneževu dvoru. Autorica publikacije je viša muzejska pedagoginja Dubrovačkih muzeja Aleksandra Piteša, a stručna suradnica na projektu Dolores Masle Aleksić, pedagoginja savjetnica u Dječjim vrtićima Dubrovnik. Publikacija je prilagođena uzrastu predškolske dobi i prvim dvamarazredima osnovne škole.

Kroz odabrane predmete iz fundusa četiriju muzeja u sastavu Dubrovačkih muzeja, djeca uče prepoznavati boje: žutu, crvenu,plavu, narančastu, ljubičastu, zelenu, roza, bijelu, sivu i crnu.

Od iduće je godine, uz pomoć publikacije, planirano i održavanje likovnih radionica na kojima će naši najmlađi naučiti razlikovati  primarne, sekundarne i tercijalne boje te njihovo optičko i mehaničko miješanje. Na radionicama će se koristiti  Boya bojice – kombinacija  suhe i voštane pastele pomoću kojih se mogu  iscrtatvati linije različitih debljina ili popunjavati veće plohe, odnosno imitirati poteze kista. Njihov ergonomski dizajn omogućava djeci stvaranje sa uživanjem već od najranije dobi, a samim time potiču razvoj kreativnosti, jačanje koordinacije pokreta i vježbanje fine motorike te pozitivno djeluju na jačanje samopouzdanja – objasnila je autorica publikacije Aleksandra Piteša.

Boje Dubrovačkih muzeja prva je u nizu edukativnih publikacija za najmlađe uzraste. U narednim su godinama, naime, planirane još  tri edukativne publikacije za isti uzrast u kojima će kroz muzejske predmete iz fundusa Dubrovačkih muzeja biti obrađeni oblici, brojke i slova.

Zaokružili bismo na taj način svojevrsnu četverologiju izdanja kojaće poslužiti kao početnice osnovnoškolskom obrazovanju, a pomoću kojih ćemo naše najmlađe navikavati posjetima Muzejima od najranije dobi. Uz populariziranje građe Dubrovačkih muzeja te prikladne fotografije i legende odabranih eksponata  iz svih naših sastavnica, vjerujemo da neće nedostajati mašte i kreativnog izražavanja – zaključila je Piteša.

 

Julijana Antić Brautović

Marketing&PR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *