Input your search keywords and press Enter.

BOGATA PRIRODNA I KULTURNA BAŠTINA LOPUDA KAO POTICAJ KREATIVNOM STVARALAŠTVU

Sudionici, predavači, masteri, ali i posjetitelji festivala družit će se i učiti u inspirativnom okruženju nekih od najljepših lokacija na Jadranu

Jedna od posebnosti Ponta Lopud festivala zasigurno su i lokacije na kojima se održavaju predavanja, radionice, neformalna druženja sudionika, ali i večernje filmske projekcije. Nadahnjujuća ljepota Lopuda nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a pri svakom posjetu, po mnogima najljepšem elafitskom otoku, otkrije se neki novi kutak koji vas osvoji kako čarobnom prirodom, tako i arhitekturom koja svjedoči o bogatoj kulturnoj baštini i povijesti otoka, koji je naseljen još od ranog srednjeg vijeka.

Najveći dio gostiju bit će smješten u hotelu RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness, okruženom mediteranskim zelenilom, iz kojeg se pruža nezaboravan pogled na lopudski zaljev. Jedna od mnogih posebnosti hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness jest i da se zbog specifične arhitekture i savršene lokacije iz svih soba pruža pogled na more, što je prednost kojom se može pohvaliti rijetko koji hotelski smještaj. Posebno je lijep i pogled s dviju hotelskih terasa, terase LaBaja i DesArtes, na kojima će se održavati druženja sudionika kao i susreti s predstavnicima medija.

Plaža LaBaja hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness i ove će godine biti mjesto održavanja nezaboravnih večernjih filmskih projekcija kojima mogu prisustvovati svi posjetitelji koji na vrijeme osiguraju svoju ulaznicu. Na programu je pet filmskih klasika, koje su režirali ili u kojima igraju gosti ovogodišnjeg festivalskog izdanja.

Kako je Ponta Lopud zamišljen kao kreativni hub i mjesto razmjene znanja, energija, ali i druženja u neformalnom okruženju, jedno takvo će se održati i u vrtu hotela Grand, amblematskom djelu arhitekta Nikole Dobrovića iz tridesetih godina prošlog stoljeća i zaštićenom spomeniku kulture. Grand hotel istinsko je remek djelo hrvatske arhitekture i jedan od eklatantnih primjera total designa. Vrijedan je kao primjerno djelo moderne arhitekture iz vremena prije Drugoga svjetskog rata, kakvih je u Europi mali broj, pogotovo takvih koja su ostala sačuvana. Osim same zgrade hotela, arhitekt je projektirao i park pred njom, pa je Grand Hotel vrijedan i kao sačuvani primjer odnosa moderne arhitekture prema ambijentu malog otočkog mjesta.

Još jedna od lokacija koje su uvedene kao novitet ovogodišnje Ponte je i Art Pavilion „Your Black Horizon“ koji postaje glavno mjesto masterclassa. Riječ je o interdisciplinarnom projektu umjetnika Olafura Eliassona i arhitekta Davida Adjayea koji je inauguriran u lipnju 2005. kao službeni projekt na 51. Venecijanskom bijenaleu. Smješten na kosom terenu čempresa, kaktusa i maslinika, pozivajući na interakciju između instalacije i mediteranskog krajolika koji nastanjuje, za cilj ima pronaći nove moduse umjetničkog i arhitektonskog angažmana prezentirane kroz interakciju s prirodom i ljudima ovog otoka. U ranim jutarnjim satima ispred paviljona Asja Petersen će održavati sada već tradicionalne satove joge.

Učiti i izmjenjivati iskustva u intimnom okruženju nestvarne ljepote tornja Biscaino-Bettera nezaboravno je iskustvo što mogu potvrditi svi dosadašnji, a u što će se uvjeriti i ovogodišnji masteri i sudionici festivala.

Sve sudionike, mastere i predavače u prostoru Franjevačkog samostana – Lopud 1483 ugostit će Francesca Thyssen-Bornemisza koja je od samih početaka prepoznala ideju i vrijednost Ponta Lopud festivala.

U vrtu restorana LaVilla održavat će se “one on one” sastanci, a kako su predavanja i radionice namijenjene isključivo sudionicima i njihovim predavačima, odnosno masterima, na plaži Šunj održat će se večer pod nazivom „Meet your colleagues“, gdje će se moći upoznati i družiti svi oni vrijedni i talentirani ljudi koji sudjeluju u organizaciji Ponte Lopud. Poznati šipanski restoran Bowa poznat po pripremanju autohtonih gastronomskih delicija od svježe ribe, ispred Mandrača će organizirati “The Tuna show”.

Tradicionalno će se posaditi i palma u Perivoju Đorđić-Mayneri, koji uz još nekoliko dubrovačkih vrtova pripada grupi vrlo vrijednih objekata krajobrazne arhitekture nastalih na prostorima jadranskog pojasa Republike Hrvatske tijekom druge polovine 19. stoljeća, a predstavlja posebnu znamenitost otoka Lopuda. U ovom divnom perivoju organizirat će se i vođena vinokušnja partnera festivala, vinarije Saints Hills.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Ponta Lopud festivala dostupne su na službenoj mrežnoj stranici www.pontalopud.hr te putem društvenih mreža festivala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)