Input your search keywords and press Enter.

Subota, 23.1. – Prvi put susret katoličkih redovnica i redovnika i pravoslavnih monahinja i monaha u Dubrovniku

Susret pravoslavnih monaha i monahinja i katoličkih redovnika i redovnica održat će se prvi put u subotu, 23. siječnja u 17 sati u dvorani sv. Ivana Pavla II. u bivšem samostanu sv. Klare u Dubrovniku.
Na susretu će kratko izlaganje o redovništvu kod katolika odnosno monaštvu kod pravoslavnih imati jedan katolički redovnik i jedan pravoslavni monah. Također će svoje svjedočanstvo o redovničkom odnosno monaškom životu iznijeti jedna katolička redovnica i jedna pravoslavna monahinja. Katolički i pravoslavni zborovi redovnica i redovnika odnosno monaha i monahinja pjesmom će dati prilog ovom susretu.
Svi će se potom uputiti u dubrovačku katedralu gdje će u 19 sati sudjelovati na ekumenskoj molitvi koju će predvoditi biskup Uzinić i episkop Grigorije. Zborovi će se pjesmama također predstaviti u katedrali. Nakon toga slijedi zajedničko druženje i upoznavanje.
Ovaj nesvakidašnji susret održava se u Godini posvećenog života i Svjetskoj molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana.

Subota, 23.1. – Ekumenska molitva u katedrali

Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana kojom se potiče i njeguje ekumenizam među kršćanima održava se svake godine od 18. do 25. siječnja. Tema ovogodišnje molitvene osmine je: „Pozvani naviještati silna djela Gospodnja” (usp. 1 Pt 2, 9)“.
Ekumenska molitva u Dubrovniku održat će se u subotu, 23. siječnja u 19 sati u katedrali.
Molitvu predvode dubrovački biskup mons. Mate Uzinić i episkop zahumsko-hercegovački i primorski vladika Grigorije Durić.

Nedjelja, 24.1. – početak Franjevačkih pučkih misija
Prvi put u Gradu: Franjevačke pučke misije od 24. do 29. siječnja

Poseban dio duhovne priprave za 1700. obljetnicu mučeničke smrti sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, bit će Franjevačke pučke misije koje se u ovakvom obliku prvi put održavaju u Dubrovačkoj biskupiji. Tema misija je: “Danas mi je boraviti u tvojoj kući”.

Franjevačke pučke misije održavat će se od 24. do 29. siječnja u župama: Gradska župa (katedrala), župa sv. Petra-Boninovo, župa sv. Mihajla-Lapad i župa sv. Križa-Gruž. Koordinator misija je fra Ivan Matić, voditelj kuće duhovnih susreta na Taboru u Samoboru.

Početak Franjevačkih pučkih misija na kojem će se okupiti sudionici misija je u nedjelju, 24. siječnja u 18.00 sati u dubrovačkoj katedrali. Svečanu misu predslavi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

U ponedjeljak, utorak, srijedu i četvrtak u nabrojanim župama franjevci će se tijekom dana susretati s različitim skupinama vjernika. Večernji program bit će zajednički, a odvijat će se slijedećim redom: U 17.00 misionar koji je na toj župi navjestit će u crkvi temu dana i nešto više o njoj govoriti. U 17.30 sati bit će pobožnost krunice. U 18.00 sati je misa, a nakon toga večernji program tijekom kojeg će biti prigoda za susret s misionarima po obiteljima.

U petak, 29. siječnja večernji program, čija tema je Božje milosrđa, je nešto drugačiji. Sav program se odvija u crkvi Male braće. U 17.30 sati počinje slavlje pokorničkog bogoslužja i predvodit će ga fra Ivan Matić. Svi vjernici koji žele imat će prigodu za ispovijed i tako se još bolje duhovno pripraviti za proslavu sv. Vlaha u Godini milosrđa. U 19.00 sati je misno slavlje s obredom poslanja, čime završavaju Franjevačke pučke misije u Dubrovniku. Misu predvodi biskup Uzinić.

Voditelji misija koji dolaze u Dubrovnik, uz fra Ivana Matića, su fra Igor Andrijević, fra Diego Deklić i fra Goran Malenica.

Franjevci Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda po primjeru sv. Franje i njegove prve braće koji su željeli obnoviti Crkvu, a u duhu nove evangelizacija koju potiče i papa Franjo, projektom Franjevačkih pučkih misija žele približiti Krista ljudima našega vremena. U susretima na župama u koje dolaze žele im približiti stvarnost evanđelja, Božju blizinu i milosrđe kako bi ljudi doista doživjeli tu ljubav Božju o kojoj se toliko priča i propovijeda.

„Franjevačke pučke misije su jedna nova ponuda u ponovnom otkrivanju ljepote življenja Evanđelja, slušanja i prihvaćanja Riječi života i slavljenja svetih sakramenata Crkve kao neizrecivi dar Božje ljubavi za sve nas.
Ovaj navještaj Radosne vijesti želimo živjeti u ozračju iskrenog prijateljstva kroz susrete, međusobno slušanje i dijalog sa svim ljudima. Želimo da milina Evanđelja dotakne sva srca i sva životna okruženja ljudi: obitelj, posao, škole i druge institucije, naše ulice i trgove. Neka nas u tome prati vaša molitva i blagoslov Božji,“ ističe se u objašnjenju projekta Franjevačkih pučkih misija u Hrvatskoj.

Kako je bilo u drugim mjestima gdje su održane Franjevačke pučke misije možete pogledati na društvenim mrežama: https://www.facebook.com/Franjeva%C4%8Dke-pu%C4%8Dke-Misije-OFM-606800402747226/

Molitva za uspjeh Franjevačkih pučkih misija:

Gospodine Bože naš,
Ti si dobro, svako dobro, najveće dobro.
Po zagovoru svetog Franje molimo te
da izliješ svoj blagoslov na sve nas
kako bismo prihvatili čitavim srcem ove Misije
kao dar Tvoje ljubavi i dobrote.

Nek nam one budu istinski poticaj
u življenju naše
vjere, nade i ljubavi.

Daj da svim srcem prihvatimo i živimo,
u sili i snazi Duha Svetoga,
Evanđelje tvoga ljubljenoga Sina,
Gospodina našega Isusa Krista.

Izlij svoju Božansku milost na sve naše obitelji,
na djecu i mlade, na starije i bolesne.
Neka nas kroz ovo vrijeme milosti,
svojim moćnim zagovorom prati
sveti Vlaho
i naša nebeska Majka Marija.
Amen!

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.