Input your search keywords and press Enter.

Aqua_forensic science+art caffe

U subotu 07. srpnja 2018. u zelenom ambijentu Rezervata prirode otoku Lokrum održalo se nesvakidašnje događanje “aqua_forensic science+art caffe” u organizaciji UR Instituta.
Na događanju je predstavljen međunarodni znanstveno-umjetničko projekt “aqua_forensic” koji na inovativan način sintezom znanosti i umjetnosti pristupa problemu suvremenog zagađenja podvodnih eko sustava nevidljivim zagađivačima koji su rezultat pretjeranog farmaceutskog konzumerizma.

Međunarodno afirmirani tim autora – Gjino Šutić, dubrovački biotehnolog i novomedijski umjetnik, te Robertina Šebjanič, novomedijska umjetnica iz Ljubljane, pod okriljem projekta koji je trenutno u istraživačkoj fazi istražuju akvatorije Dunava u Austriji te Jadranskog mora u Dubrovniku u potrazi za “kemijskim otiskom” kojeg svi, i neznajući, ostavljamo za sobom u podvodnom okolišu.
U ovoj potrazi koriste se zanimljivim alatima, poput podvodnih robota koje su sami izradili i opremili senzorima za istraživanje teško dostupnih podvodnih lokacija, u koje se otpuštaju otpadne vode noseći pregršt kemijskih polutanata koje proizvodimo a djeluju na mikroorganizme-alge-ribe i na kraju same ljude u zatvorenom ciklusu.
Glavni fokus projekt je istraživanje djelovanja farmaceutika koje često pretjerano i nepromišljeno koristimo čak i kada nisu potrebni – poput antibiotika (koji mogu zaustaviti reprodukciju algi – hrane za ribe), antifungalnih ljekova (koji mogu uništiti oklope rakova) te lijekova za smirenje (koji mogu čak natjerati škampe na svojevrsni suicid – uklanjajući osjećaj straha kod njih, zbog čega izlaze preblizu površini mora gdje ne mogu preživjeti).
U sklopu projekta autori istražuju i udio ilegalnih farmaceutika u vodama te njihovo djelovanje na mikroorganizme na kojima se bazira prehrambeni lanac.
Pri konzumaciji većine ovih farmaceutika, ljudsko tijelo absorbira samo maleni dio, dok se ostatak otpušta u okoliš kanalizacijskim vodama gdje djeluje na ekosustav na nedovoljno istražene načine.

Po završetku istraživačke faze, autori namjeravaju iskoristiti dobivene rezultate kao bazu za izradu hibridnog umjetničkog djela – multimedijalne instalacije koja na poetičan način čini navedene nevidljive zagađivače vidljivima, što je neophodno da bi se pristupilo rješavanju globalnog problema kojeg dijele sva mora i rijeke, s obzirom da su povezana.

Autori smatraju da spojem znanosti i umjetnosti, te holističkim pristupom i interdisciplinarnom kolaboracijom, možemo najviše doprinjeti rješavanju društvenih problema poput razvoja metoda za očuvanje bioraznolikosti – prirodnog bogatstva koje imamo i o kojem ovise turističke destinacije poput Hrvatske.

Projekt “aqua_forensic” dobitnih je međunarodne nagrade – prepoznavanja od 12 članica Europske mreže – EMARE (European Media Artists in Residence) – potpore od prestižnog Ars Electronica Centra (AT) te umjetničke turneje diljem EU (i šire) u razdoblju 2018-2021, kao i prepoznatljivosti te potpore od Hrvatskog i Slovenskog Ministarstva kulture kao i Čistoće Dubrovnik – koja je prepoznala potencijal inovativnog pristupa ekološkim problemima.

Nužnost spajanja znanosti i umjetnosti te otvaranjem vrata akademskih znanstvenih institucija i suvremene umjetnosti za građane (koji aktivnim sudjelovanjem uvelike mogu doprinjeti razvoju navedenih polja – pružajući svježu perspektivu) s autorima i UR Institutom dijele i projektni partneri – međunarodne organizacije uključene u realizaciju projekta – spomenuti Ars Electronica iz Austrije i ATOL institut iz Slovenije kao i Rezervat prirode otok Lokrum, u suradnji s kojim je održano današnje događanje – jedno u nizu uspješnih programskih suradnji s UR Institutom, od kojih nas mnoštvo čeka i ove sezone.

Za one koji nisu upoznati, organizator događanja UR Institut neprofitni je institut za primijenjena znanstvena istraživanja, razvoj suvremene znanstvene kulture i vezanu edukaciju, koji u Dubrovniku djeluje od 2013. godine i iza sebe broji dugi niz međunarodno prepoznatih projekata na području znanosti, kulture, umjetnosti i edukacije.
Uz istraživačke projekte instituta (razvoj bioloških i bioelektroničkih sustava za “pametne gradove”, uzgoja zamjenskih ljudskih organa, testiranje bioloških tehnologija za teraformiranje Marsa i sl.), dubrovačka javnost je možda najviše upoznata s edukacijskim programima – radionicama na otoku Lokrum, Kluba Mladih Znanstvenika, međunarodne ljetne škole znanosti i umjetnosti – Science Underground Academy i sl.

Uz projekt i organizatora, domaćoj javnosti predstavila se i prominentna organizacija Ars Electronica – organizator jednog od najvećih festivala novomedijske umjetnosti – Ars Electronica Festival, koji se svake godine pod drugim motom posvećuje stanju društva na sučelju umjetnosti, tehnologije i društva i istodobno održava na više lokacija diljem grada Linza. Ovaj Festival, u samo četiri dana održavanja, posjeti najmanje 100 000 posjetitelja, koji uživaju u više od 200 pojedinačnih događanja s puno kreativnosti, idealizma i stručnih znanja. U svojem specifičnom usmjerenju i dugogodišnjem kontinuitetu Ars Electronica je danas jedinstvena platforma za digitalnu umjetnost i medijsku kulturu na svijetu. Pored festivala, koji se održava od 1979., tu je i prestižno dodjeljivanje strukovnih nagrada – PrixArsElectronica koje prepoznaje, a mogli bismo reći i uvodi najnovije trendove u umjetnosti i tehnologiji.
Organizacija obuhvaća Ars Electronica FutureLab kao poveznicu prema gospodarstvu i znanosti te Muzej budućnosti u novo uređenom centru Ars Electronica Center.

Prepoznatljivost i podrška aqua_forensic projektu od takve organizacije svjedoči o kvaliteti rada koji se provodi i u našem Gradu.

Projekt je prepoznat i od slovenskog partnera, koji se također imao prilike predstaviti našoj javnosti – Projekt ATOL institute – jednog od prvih neprofitnih instituta za suvremenu umjetnost u Sloveniji, osnovanog 1994.godine koji potiče istraživanje i razvoj spoja znanosti i umjetnosti, tehnologije u umjetnosti i eksperimentalne glazbe.
ATOL Institut javnosti je najviše poznat kao koorganizator ljetnog hakerskog PIFcamp-a u slovenskim Alpama, za eksperimentalno istraživanje vezanih tema.

Nesvakidašnji pristup prezentaciji ovog hvalevrijednog projekta osiguralo je i i uključivanje građana – poglavito mladih kao i donostitelja javnih politika te predstavnika struke – poput predstavnika dubrovačkog studija Akvakulture te splitskog Mediteranskog instituta za istraživanje života (MedILS), koji su s organizatorima događanja i partnerima projekta aqua_forensic na science+art caffeu otvorili konstruktivan dijalog neophodan za razmjenu znanja, suradnje kao i aktivno uključivanje građana u suvremenu znanosti, umjetnost i održivo urbano planiranje.

Nadamo se da će se u Dubrovniku češće održavati ovakva događanja, neophodna za razvoj naše zajednice te kulture koju živimo, a ne kreiramo za turiste.

Martina Velić
koordinator događanja
administrator UR Instituta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *