Input your search keywords and press Enter.

Amira Medunjanin osvojila festivalsku publiku

U sklopu off programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara „Noćne serenate“ nastupila je Amira Medunjanin uz Bojana Zulfikarpašića na klaviru, Antu Gela na gitari i Zvonimira Šestaka na kontrabasu te uz Dubrovački simfonijski orkestar kojim je ravnao Mladen Tarbuk sinoć, 10. kolovoza na taraci tvrđave Revelin.

Svojim prvim nastupom na Igrama, izuzetno talentirana, duhovita i karizmatična Amira Medunjanin potpuno je oduševila  festivalsku publiku. Sinoćnji koncert ujedno je bio i prvi put da Amira Medunjanin nastupa uz jedan simfonijski orkestar. Aranžmane, posebno za ovu prigodu, napisali su Ante Gelo i Bojan Zulfikarpašić. Izvedene su prelijepe sevdalinke „Kradem ti se u večeri“, „Stade se cvijeće rosom kititi“, „Snijeg pade na behar na voće“, „Omer beže“, ali i makedonska narodna „Eleno kerko“, hrvatska narodna „Čula jesam da se dragi ženi“ i druge. Kao glazbeni intermezzo, Bojan Zulfikarpašić je na klaviru izveo „Sevdah“ iz 12 invencija za klavir solo, kompoziciju Mladena Tarbuka iz 2013. godine. Tri bisa uslijedila su nakon dugotrajnog pljeska i ovacija publike.

Rođena Sarajka Amira Medunjanin već niz godina kroz rad s profesionalnim skupinama glazbenika i mnogobrojnim koncertima uspješno predstavlja kulturu s ovih prostora na svjetskoj World Music sceni. Njezinu opčinjenost ljepotom usmene tradicije ovih prostora i nastojanja da stvori originalan vlastiti umjetnički izričaj koji nije sastavni dio glazbenih trendova, prepoznali su i brojni europski kritičari i žiriji pa je Amira nositeljica nekoliko prestižnih europskih nagrada uključujući i onu za Najbolji ženski vokal 2012. godine koju dodjeljuje francuska Fondacija Orange. Glazbeni kritičar Garth Cartwright je naziva “bosanskom Billie Holiday” uspoređujući način na koji se Amira igra sa sevdahom i nalazi novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina.

Program „Noćne serenate“ nastavlja se već sutra, 12. kolovoza, kad će mađarski virtuozni violinist Roby Lakatos nastupiti sa svojim ansamblom i izvesti program pod nazivom „La passion“, s početkom u 22:00 sata na taraci Revelina.

Karla Labaš

DLJI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.