Input your search keywords and press Enter.

45. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole

U ponedjeljak 22. kolovoza u Dubrovniku počinje dvotjedni 45. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole.

U radu seminara sudjelovat će inozemni studenti slavistike i kroatistike, sveučilišni nastavnici kojima je hrvatski jezik i književnost primarni znanstveni interes. Na ovogodišnjem hrvatskom seminaru za strane slaviste sudjelovat će 65 polaznika koji dolaze iz dvadesetak država, a među njima su i polaznici iz SAD-a, Alžira, Rusije, Ukrajine i Kosova.

U nastavnom dijelu programa polaznici će u osam različitih lektorata usavršavati svoje znanje hrvatskog jezika, obrađivati lingvističke, književne i komparatističke teme te pojedina područja hrvatske povijesti. Studenti će također slušati tematski ciklus predavanja naslovljen “Tijelo u hrvatskom jeziku, književnosti i kulturi“. Polazi se od pretpostavke – ako se želi potpunije razumjeti pojmove i koncepte poput identiteta, normalnosti, zajednice ili spoznaje – da je iznimno važno analizirati načine društvenog formiranja tijela, postupanja s tijelom, njegova ograničavanja, rodnog diferenciranja, discipliniranja, imenovanja i stavljanja u upotrebu. Predavači na seminaru bit će domaći i inozemni ugledni profesori i istraživači, među ostalima Morana Čale, Suzana Marjanić, Ozren Biti, Mislava Bertoša, Mary Neuburger. U kulturološkom bloku zbivanja bit će prikazan ciklus hrvatskoga dokumentarnog i igranog filma povezan s temom seminara i organiziran posjet dubrovačkim znamenitostima. Posebni gosti seminara ove su godine konceptualni umjetnik Siniša Labrović, spisateljica Slavenka Drakulić te glumac Vilim Matula s nagrađivanom predstavom Münchhausen. Tijek 45. seminara može se pratiti na internetskim stranicama www.hrvatskiplus.org.

Zagrebačka slavistička škola djeluje u okviru Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a organizaciju ovogodišnjega 45. seminara poduprli su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo kulture, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, HAZU i CROZ.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *