Input your search keywords and press Enter.

Caritas Dubrovačke biskupije obilježio je u četvrtak, 24. rujna zahvalnim misnim slavljem i prigodnom akademijom 25. obljetnicu svog osnutka.

U budućnost pod zaštitom vrsne karitativke bl. Marije Propetog Petković

Koncelebrirano misno slavlje u dubrovačkoj katedrali predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji s predsjednikom biskupijskog Caritasa mons. dr. Petrom Palićem i svećenicima na različite načine povezanim s djelovanjem Caritasa. Biskup Uzinić je na kraju mise blagoslovio sliku bl. Marije Propetog Petković koja će ubuduće biti zaštitnica Caritasa Dubrovačke biskupije, a koja je i sama u svoje vrijeme vrlo zauzeto djelovala upravo na karitativnom području.

Utemeljenje biskupijskog Caritasa bio je “proročki čin” biskupa Puljića

U propovijedi je biskup Uzinić govorio o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Caritasa. U zahvalnom prisjećanju na prošlost, na svih 25 godina biskupijskog Caritasa, biskup Uzinić je istaknuo sam čin osnivanja biskupijskog Caritasa ocjenjujući ga kao „proročki čin“ tadašnjeg dubrovačkog biskupa mons. Želimira Puljića, s obzirom na to da se u vrijeme utemeljenja još nisu mogla naslutiti ratna događanja u kojima je Caritas kasnije imao važnu zadaću.

Govoreći o sadašnjosti koju treba živjeti s ljubavlju i strašću biskup je potaknuo djelatnike i volontere Caritasa, ali i sve ostale, da se ta djela ljubavi uvijek čine s više ljubavi. Ne možemo zaobići niti aktualnu situaciju koja kuca na naša vrata, rekao je biskup, i trebamo tražiti načine kako možemo što bolje pomoći. Pročitao je i ulomak iz pisma „Budimo novi ljudi“ koje je uputio 2012. godine, u Godini Caritasa, a u kojem je problem s tada potencijalnim izbjeglicama i ilegalnima useljenicima naveo kao situaciju za koju vjernici i Crkva moraju biti pripravni.

Gledajući s nadom u budućnost biskup Uzinić je istaknuo nadolazeću Godinu sv. Vlaha i Godinu milosrđa kao vrijeme u kojem posebice treba činiti ne samo tjelesna nego i duhovna djela milosrđa, na što potiče i papa Franjo u buli proglašenja Godine milosrđa. Upravo nas karitativna ljubav otvara toj nadi budućnosti, kazao je biskup potkrepljujući to porukama misnih čitanja. U ovom vremenu prepoznavati lice Božje prisutno među nama pomažući one koji su potrebni djela milosrđa, ali i poticati u drugima želju da traže i upoznaju samoga Krista, zadaće su Caritasa za budućnost.

Liturgijsko pjevanje predvodili su katedralni zborovi, a stipendisti Caritasa čitali su čitanja i molitvu vjernika. Prije blagoslova slike zamjenica ravnateljice Caritasa Marija Đurović pročitala je Molitvu pred Svetohraništem bl. Marije Propetog Isusa Petković.

Bog je motivacija za djelatnu ljubav kršćana

Na akademiji u dvorani sv. Ivana Pavla II. predsjednik Caritasa Dubrovačke biskupije dr. Palić je dao kratki prikaz djelovanja Caritasa. U prvom dijelu predavanja govorio je o teološkom utemeljenju Caritasa koje spada u bit djelovanja Crkve. Govoreći o specifičnosti kršćanskog služenja u odnosu na samo ljudsko služenje odnosno solidarnost ili humanost, dr. Palić je kazao: „Ljudskost, odnosno solidarnost je univerzalna i ona nije princip, koji razlikuje kršćansko služenje od ostalih. Ono što je tipično u kršćanskom služenju jest da se ta ljudskost orijentira prema Isusu Kristu. Ljubav, čije je polazište u Božjoj bezgraničnoj i bezuvjetnoj ljubavi, jest izvor motivacije ljudskog djelovanja, jest izvor motivacije pomoći bližnjemu, a tek onda drugo mjesto zauzimaju konkretna dobra te pomoći, koja treba podijeliti. Kršćanin i Crkva se ne mogu ograničiti samo na zatvoreni humanizam u sebi. Zadaća kršćana i Crkve je upravo kroz karitativno služenje u ljudima uvijek iznova otkrivati njihovu upućenost na Boga, te na taj način zapravo potvrditi jedan transcendentan humanizam, u kojem je ljubav prema čovjeku, prema čovjeku u potrebi inspirirana na Božjoj ljubavi koja se očitovala u Isusu Kristu i njegovoj ljubavi prema svakom čovjeku.“

Zatim je govorio o povijesti Caritasa u općoj Crkvi i u Dubrovačkoj biskupiji, a kao poticaje za budućnost biskupijskog Caritasa naveo je misli iz enciklike pape Benedikta „Deus caritas est“.

Čestitajući 25. obljetnicu biskupijskom Caritasu biskup Uzinić je pozvao sve da, svjesni svega onoga dobro što im je učinjeno, i sami sada čine dobro drugima.

Zahvalnice i čestitke

Zahvalnice Caritasa predane su Gradu Dubrovniku, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dosadašnjim ravnateljima don Ivanu Šimiću, Darinku Ivekoviću i don Robertu Čibariću. Ravnateljica Caritasa Sanja Šanje uručila je zahvalnice najaktivnijim volonterima Caritasa Draganu Čobanskom, Šimi Zdraulić, Petrici Obradović, Maji Brailo i Lidiji Stamoran te voditeljici Caritasove ljekarne tijekom Domovinskog rata mr. Pavici Obuljen.

U glazbenom programu nastupili su Laura Hladilo uz glasovirsku pratnju profesorice Margit Cetinić i ženska klapa „Amfora“ pod vodstvom profesorice Marije Manjić.

Voditeljica programa Marija Đurović pročitala je ulomak iz čestitke koji im je za ovu prigodu poslao utemeljitelj biskupijskog Caritasa, sada zadarski nadbiskup, mons. Puljić, a na proslavi je bio i njegov izaslanik don Ivica Jurišić, ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije. Na slavlje obljetnice dubrovačkog Caritasa pristigli su i predstavnici Caritasa susjedne Splitsko-makarske nadbiskupije prevođeni njihovim ravnateljem Slavkom Jerončićem. Među čestitkama pristiglim dubrovačkom Caritasu za obljetnicu nalazi se i čestitka ravnatelja Hrvatskog Caritasa mons. Fabijana Svaline.

Na svečanosti proslave sudjelovao je i veći broj redovnica Družbe Kćeri milosrđa koje je utemeljila bl. Marija Petković, koju je Caritas uzeo za svoju zaštitnicu.

Caritas Dubrovačke biskupije utemeljio je na blagdan Uzvišenja sv. Križa 14. rujna 1990. godine tadašnji dubrovački biskup mons. dr. Želimir Puljić. Prvi ravnatelj Caritasa bio je don Ivan Šimić (1990.-1997.), zatim je ravnateljem imenovan Darinko Iveković (1997. -2011.), a potom don Robert Čibarić (2012. – 2015.). Od ove godine službu ravnateljice Caritasa vrši Sanja Šanje.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.