Input your search keywords and press Enter.

“24 sata za Gospodina” počela u Dubrovniku, u crkvi Male braće

Inicijativa „24 sata za Gospodina“ u organizaciji Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije počela je u petak, 24. ožujka u večernjim satima u crkvi Male braće u Dubrovniku. Ova crkva će slijedeća 24 sata biti otvorena kao mjesto neprekidne molitve pred Presvetim i mogućnosti za sakrament Pomirenja. Svakoga sata u crkvi će se u molitvi izmjenjivati župne zajednice, redovnice i redovnici, molitvene zajednice i pokreti.

 

Inicijativa je započela pobožnošću križnog puta kojeg je predvodio studentski kapelan don Jerko Ban, a razmišljanja uz postaje čitali su mladi. Koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je nakon mise predvodio prvi sat klanjanja pred Presvetim za vrijeme kojeg su prigodne meditacije čitali mladi Dubrovačke biskupije.

 

Pozdravne riječi uputio je pročelnik Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju don Marinko Šljivić koji je istaknuo kako je smisao ove inicijative da se to vrijeme pokuša iskoristiti kao vrijeme za lakše nadvladavanje ravnodušnosti i kao vrijeme u kojem će se pokušati formirati ‘milosrdno srce’, moleći nebeskog oca da učini „srca naša po srcu svome“.

 

Govoreći o dvije zapovijedi ljubavi u koje je Isus sažeo sve starozavjetne zapovijedi, a o čemu je govorilo evanđelje dana, dubrovački biskup je u propovijedi istaknuo kako se ljubav prema Bogu i ljubav prema čovjeku ne isključuju nego nadopunjuju. Upozorio je na dvije realne opasnosti: da neki misle kako je dovoljna samo ljubav prema Bogu, pa u konkretnom životu zanemaruju ljubav prema čovjeku, te s druge strane da se misli kako je dovoljno ljubiti čovjeka i da je to jedino važno, a ljubav prema Bogu je apstraktna i nepotrebna.

 

Biskup je naveo neke zamišljene primjere koji ilustriraju što se događa u prvom slučaju kada se zanemaruje ljubav prema čovjeku pa onda i ljubav prema Bogu postaje nakaradna.

 

Povijest nam svojim gorkim iskustvom pokazuje što ostaje od ljubavi prema čovjeku kad se ta ljubav odvoji od ljubavi prema Bogu, kazao je biskup i nastavio: „Ako moderni čovjek ovo ne shvati, ako u svojoj navodnoj ljubavi prema čovjeku relativiziranjem vrijednosti i stvaranjem vlastite slike o čovjeku ukloni Boga, to će kao uvijek do sada imati pogubne posljedice. Takva ljubav prema čovjeku je rušilačka ljubav jer uklanja Boga. A uklanjajući Boga uklanja i Božju sliku u čovjeku. A uklanjajući Božju sliku u čovjeku otvara se prostor za zloupotrebu čovjeka. Nove ideologije s kojima se susrećemo nisu ništa drugo.“ Biskup je kao primjer naveo i razna odbacivanja drugog čovjeka kroz povijest jer je bio druge klase ili rase, a danas se tako lako odbacuje nerođene, u nekim zemljama i starije i bolesne. To je ono što se događa kao posljedica isticanja ljubavi prema čovjeku bez ljubavi prema Bogu.

 

Biskup je dalje govorio o ljubavi prema Bogu, koja je veća od svih drugih ljubavi, i ljubavi prema čovjeku, koja treba biti bar kao ljubav prema sebi samome, te ih povezao s pobožnostima, misama, pa i ovom inicijativom istaknuvši kako su sve te pobožnosti i akcije besmislene ako nam ne pomažu rasti u ljubavi.

 

„Bog bogat milosrđem“ geslo je ovogodišnje inicijative i ta 24 sata su korizmeni odgovor vjernika na onu ljubav koju trebaju imati prema Bogu, kazao je biskup te istaknuo kako kroz ova 24 sata „želimo susresti u klanjanju Boga koji nas ljubi tako i toliko da se učinio kruhom za nas“. Potaknuo je i na susret s Isusom u sakramentu Ispovijedi, susret s Božjim milosrđem u kojem ćemo probuditi tu ljubav prema njemu te nakon toga tu ljubav koju smo susreli i milosrđe koje smo iskusili podijeliti sa svima, kako s onima s kojima živimo tako i onim najpotrebnijima.

 

Inicijativa „24 sata za Gospodina“ provodi se diljem Katoličke Crkve, a ovih dana papa Franjo je ponovo pozvao na sudjelovanje u inicijativi.

 

Angelina Tadić

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *