Input your search keywords and press Enter.

200 BRAČNIH PAROVA IZ DUBROVNIKA NA HODOČAŠĆU U RIM

Oko 200 bračnih parova u pratnji dubrovačkih svećenika sudjeluje ovog tjedna na Biskupijskom hodočašću u Rim. Danas su bili na generalnoj audijenciji Svetog Oca u dvorani pape Pavla VI. u Vatikanu gdje su zajedno s drugim hodočasnicima čuli poruke pape Franje i imali ga prigode vidjeti uživo.
Drugog dana boravka u Italiji 4. prosinca hodočasnici su pohodili baziliku sv. Petra u Vatikanu gdje su u kapelici sv. Josipa slavili misu. Misu je predvodio i na njoj propovijedao don Frano Kuraja, župnik župe sv. Marka iz Korčule. Pomolili su se i sv. Ivanu Pavlu II., počasnom građaninu Dubrovnika, čiji grob se nalazi u bazilici.
Hodočasnici su obišli baziliku, pohodili grobove drugih papa, a po izboru su se mogli popeti na veličanstvenu kupolu bazilike sv. Petra s koje se pruža prekrasan pogled na trg sv. Petra, vatikanske vrtove i cijeli Rim. Oni koji su željeli mogli su posjetiti i Vatikanske muzeje. O povijesti bazilike sv. Petra kao i Vatikana i Vatikanskog grada pripovijedali su im vodiči. Kupili su suvenire kao uspomenu na ovo hodočašće ali i za darivanje najbližih. Divili su se Berninijevim kolonadama i fotografirali se na trgu.
Bazilika sv. Petra u Vatikanu je mjesto hodočašćenja katolika iz cijelog svijeta. Izgrađena je u 16. stoljeću na mjestu ranije ranokršćanske bazilike koja je čuvala grob apostolskog prvaka.
Uz molitvene trenutke bračni parovi su mogli vidjeti brojna djela velikih majstora i umjetnika a među njima je svakako bila čuvena Michelangelova Pieta.
Mnogo je poveznica između Dubrovnika i Vatikana kroz povijest, a to je hodočasnicima bilo lakše uočiti upravo na hodočašću. Poznato je da je obnova i učvršćivanje prepoznatljive kupole bazilike sv. Petra bila povjerena Ruđeru Boškoviću. A da su pape imale povjerenja u dubrovačke liječnike svjedoči Giuro Baglivi koji je bio liječnik dvojice papa.
Kao duhovna pratnja s bračnim parovima na biskupijskom hodočašću sudjeluju: don Marinko Šljivić, pročelnik Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije, don Hrvoje Katušić, generalni vikar biskupije, don Ivica Pervan, kancelar biskupije i župnik župe Svetog Spasitelja iz Mokošice, don Frano Kuraja, župnik župe sv. Marka iz Korčule i don Ivo Zečević, župnik župe Svete Obitelji iz Nove Mokošice.

A.T.
Fotografije: hodočasnici

***

evo vijesti o sudjelovanju 400 vjernika s područja cijele Dubrovačke biskupije na općoj audijenciji pape Franje: ovdje!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *