Input your search keywords and press Enter.

Već možete biti gradonačelnik Dubrovnika, a u igri je i negativac

My Dubrovnik se odvija u 3D stiliziranoj verziji grada, igrač mora izbalansirati razne interese, ali i uči i zabavlja se.

Svjetlo dana na hrvatskom gaming tržištu ovih će dana ugledati My Dubrovnik, zabavna, edukativna i promotivna igra u kojoj igrač, taman dva mjeseca prije lokalnih izbora u Hrvatskoj, postaje gradonačelnik Dubrovnika, rješava gradske probleme, uživa u vizurama stoljetnoga grada, zabavlja se i istovremeno saznaje brojne zanimljivosti iz bogate povijesti od Marina Držića i Ruđera Boškovića do Marina Getaldića i Cvijete Zuzorić.

Osim gradonačelnika tu su i asistenti, ali i bivši gradonačelnik koji predstavlja negativca. Igru je, po uzoru na igru SimCity, osmislila odvjetnica Viktorija Knežević, vlasnica dubrovačke tvrtke Law and Technology osnovane 2018. godine.

Uloženo tri milijuna kuna

Cilj igre je, između ostalog, poboljšati navike i promišljanje stanovnika u stvarnom životu. Na tu je ideju Knežević došla vidjevši fontane u Zagrebu i shvativši kako ljudi nisu svjesni koliko takav trošak znači manje ulaganje u važne stvari poput škola i vrtića. Interes medija i potencijalnih igrača za igru je, kaže, bio velik, a smatra i da će promocijom Hrvatske pomoći kod oporavka hrvatskog turističkog sektora.

“MyDubrovnik je jedinstvena video igra na tržištu i to po nekoliko značajki. Prvo igra se odvija u stvarnom gradu Dubrovniku, odnosno njegovoj kompjuterski stiliziranoj verziji, 3D modelu.

Drugi važan element je što su u igri integrirani izazovi koji su vrlo slični stvarnim izazovima u životu. Naš igrač kao gradonačelnik na primjer mora izbalansirati interese lokalnog stanovništva koji žele više turista, ali im smeta buka i lokala i interese turista koji žele što više zabave.

U igri ćemo susresti mnoge od stvarnih izazova pored onih koji su uobičajeni i očekivani za simulacijsku igru ovog tipa.

I treća važna inovacijska karakteristika je što u igri uz izazove upravljanja gradom, nudimo i obilje detalja, zanimljivosti, priča i anegdota iz povijesti Dubrovnika koje su igri pojavljuju kao neka vrsta nagrade igraču za napredovanje kroz igru. Kombiniramo elemente city managera i povijesnog discoveryja, što je jedinstven slučaj na tržištu”, pojasnila je Knežević.

Tvrtka Async Labs zaslužna je za dizajn i razvoj igre, koja će biti besplatna i dostupna na mobilnim uređajima Androida i iOS-a. Ukupna vrijednost projekta je više od tri milijuna kuna, u čemu je tvrtki pomogao poziv na Inovacije novoosnovanih MSP-ova – II faza Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Odvjetnica Knežević već 15-ak godina vodi svoj ured u Dubrovniku, no velika je zaljubljenica u tehnologiju, a stoji i iza projekta OcijeniMe, web stranice koja je više od dvije godine omogućavala građanima da ocjenjuju službenike i namještenike 22 hrvatska grada.

Naposljetku je stranica ugašena zbog odluke Agencije za zaštitu osobnih podataka. Njezina tvrtka Law and Technology ima nekoliko projekata u nastajanju, a osim igre My Dubrovnik, pred lansiranjem je i pretraživač sudske prakse za koji odvjetnica tvrdi da predstavlja bolju verziju od postojećih dostupnih.

Cijeli svijet kao tržište

Smatra ujedno da je za gaming industriju cijeli svijet tržište, a da je Hrvatska pokazala kako ima potencijal nakon akvizicija hrvatskih studija Cateia Games koji je postao dio Playrixa, te Nanobita koji je postao dio Stillfront Grupe.

“Hrvatska odlično kotira što se produkcije tiče, ali je što se igrača tiče malo tržište i za tu industriju nedovoljno. Ako želite bilo što postići u tom svijetu, morate se širiti daleko izvan granica Hrvatske”, zaključuje Viktorija Knežević, u čiji je tvrtki dvoje zaposlenih uz nekoliko vanjskih suradnika, stoga s,u osim optimizacije igre i turističke aplikacije, ovogodišnji ciljevi preusmjeravanje snaga i alata u marketing i prodaju.

Autor: Lucija Špiljak
poslovni.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *