Input your search keywords and press Enter.

Rijeka dubrovačka i Palata – zaštita prirodne cjeline uz more

           „Zavod za zaštitu prirode Hrvatske u Zagrebu nije mogao, a da ne zaštiti tu krasnu prirodnu cjelinu [Rijeke dubrovačke] uz more. O toj zaštiti izdao je rješenje 19. XII. 1964. pod br. 164/2 kojim se zaštićuje rijeka u čitavom svom toku od oko5 kmod izvora do ušća, a okolni kraj s jedne i druge strane do visine od300 muz brdske strane. […] Zakonodavac je zaista pogodio kad se osvrnuo na taj kraj. Dobro je učinio što ga je zaštitio u njegovu najboljem i najbitnijem. Već sama voda Rijeka za sebe je prirodna znamenitost. Izvor je bujan. Navire ispod kršne Bjelotine. Ključa divnom snagom iz dubokog jezerca, Palate. Izvor i jezerce domaći tako skupno nazivlju. U jeseni nakon bujnih kiša izvor tako navri da su Riječani to na svoju označili rekavši: ‘Palata je primetla (premetla).’ A kako ne bi prem etla kad je odušak podzemne vode koju kao oborine upija hercegovački krš, kad je odvirak ponornice Trebišnjice. Podzemni put te ponornice dotle dug je oko 15 kilometara.

            Voda Trebišnjice kroz duboko podzemlje silazi brzinom od 72 mna sat, što je dokazano bojenjem. Pučko kazivanje uhvatilo je taj tok u pričicu o zaklanom ovnu koji ubačen u neki hercegovački jaz bi izbačen u Palatu. Kada to vrelo navri u kišno jesensko doba, iznese mnogo zemljanog taloga i muteža. Kiše ugrabile zemlje s krša i snijele je u dubine, tamo opet navrela voda zamutila staloženi stari talog i sve to izbacila u izvor. Tada se kaže: ‘Palata je izbacila’, ‘Palata je zamutila’, a Rijeka koji dan mutno teče. Kroz ostalu godinu je bistra. […]

            Rijeka pripada po snazi svoga vrela u one primorske rijeke i izvore koje poji brdsko zaleđe […] Njezin izvor označen je kao izrazit predstavnik takvih vrela na istočnoj jadranskoj obali. […] Sva su takva vrela snažna, a riječka Palata, kaže se, najjača na toj obali. (Tomislav Macan, Prigodom zaštite Rijeke dubrovačke, u knjizi: Dubrovnik Martola Dupca, Matica hrvatska, Dubrovnik, 1997, str. 324-325).

 

 

 

                                                                                                          Tomislav Macan

                                                                                           [Izvatke odabrao: Đivo Bašić]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.