Input your search keywords and press Enter.

Peticija za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine u Hrvatskoj

Ukinimo menstrualno siromaštvo u Hrvatskoj!

 

U Hrvatskoj svaka deseta žena nema novca za kupnju dovoljno uložaka i tampona. Čak trećina žena i djevojaka prisiljena je kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene.

Inicijativa za smanjenjenje poreza na menstrualne potrepštine, koju čine: Ženska soba, Studentski kulturni centar Rijeka, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI, Ženska grupa Karlovac – “Korak”, HERA Križevci, Roditelji u akciji – RODA, Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, “Bolja budućnost”, Hollaback! Croatia, Ambidekster, K-zona, Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, U dobroj vjeri, Neformalna inicijativa mladih – Mladforma, EMA – Prostor emancipacije, Centar za građanske inicijative Poreč i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, u suradnji s Inicijativom zastupnica u Hrvatskom saboru pokreće peticiju za smanjenje “ženskog” poreza u Hrvatskoj na 5%. Naime, menstrualne potrepštine u Hrvatskoj oporezuju se kao luksuzni proizvod, s visokih 25%. Radi se o trećem najvećem porezu na robu široke potrošnje u svijetu. Ovako visoka stopa PDV-a na osnovnu higijensku potrepštinu potiče nejednakost i diskriminaciju u društvu. Ovim porezom pogođeno je više od polovice stanovništva kojemu je, zbog toga, znatno smanjena kvaliteta života. Važno je istaknuti da su žene u Hrvatskoj zbog “ženskog” poreza prisiljene kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine ili si ih uopće ne mogu priuštiti.

Ovim putem, pozivamo vas na konferenciju za medije koja će se održati u petak, 26. studenog 2021. godine s početkom u 11 sati na Markovom trgu u Zagrebu.

Na konferenciji će biti predstavljena peticija, kao i zahtjevi udruga vezani uz smanjenje “ženskog” poreza. Medijima i javnosti će se obratiti:

  • Marinella Matejčić, koordinatorica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u udruzi PaRiter
  • Anka Mrak – Taritaš (GLAS), saborska zastupnica
  • Sandra Benčić (Možemo!), saborska zastupnica
  • Sabina Glasovac (SDP), saborska zastupnica
  • Ivana Kekin (NL), saborska zastupnica
  • Katarina Nemet (IDS), saborska zastupnica
  • Dalija Orešković (Centar), saborska zastupnica
  • Katarina Peović (RF), saborska zastupnica
  • Tihana Naglić, koordinatorica programa za ljudska prava u udruzi PaRiter

Na konferenciji će sudjelovati i Mirela Ahmetović (SDP), Marijana Puljak (Centar), Urša Raukar – Gamulin (Možemo!), Sanja Radolović (SDP),  Martina Vlašić Iljkić (SDP), Andreja Marić (SDP),  Katica Glamuzina (NZ),  Boška Ban Vlahek (SDP), Ivana Posavec Krivec (NZ), Romana Nikolić (NZ) i Irena Simunić (NZ).

Peticija je od iznimne važnosti zbog toga što je Vlada Republike Hrvatske u više navrata odbila podržati prijedloge za smanjenje minimalne porezne stope od 5%. Članovi Vlade su na taj način pokazali nerazumijevanje prema ženama te da je za njih rodna ravnopravnost očito samo deklarativna. A riječ je o jednoj od ustavnih vrednota Republike Hrvatske i jednom od temeljnih načela Europske unije.

U Hrvatskoj su potrebne zakonske izmjene koje će pridonijeti smanjenju diskriminacije i smanjenju menstrualnog siromaštva. Iz tog razloga pokrenuli smo peticiju kojom želimo potaknuti građane da budu solidarni sa ženama i djevojčicama. Vrijeme je da žene i djevojke prestanu osjećati sram zbog menstruacije, da zbog toga ne idu u školu i na posao te da propuštaju dio života! Higijenske potrepštine za žene nisu i ne smiju biti luksuz, a smanjenje “ženskog” poreza je potrebno kao prvi korak u borbi protiv diskriminacije te konačno uklanjanje stigme s menstruacije!

Ljubazno molimo da svoj dolazak potvrdite e-mailom ili porukom. Za bilo koje dodatno pitanje, možete kontaktirati 091 893 7070 (Marinella Matejčić) ili 095 393 5611 (Tihana Naglić).

Udruga za ljudska prava i građansku participaciju “PaRiter”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *