Input your search keywords and press Enter.

Pelješki most donio i demografski procvat!

U dvije općine koje spaja, Ston i Slivno, zabilježen je porast broja stanovnika za 407 osoba

Pelješki most promijenio je vizuru neretvanskog priobalja, a osim krajolika kojim dominiraju grandiozni stupovi mosta, mijenja se nabolje i demografska slika ovog područja.

Barem tako govore statistički podaci, premda je statistika, reći će mnogi, točan skup netočnih podataka. No, u ovom slučaju situacija je povoljna za dvije općine – Ston na Pelješcu i Slivno na Neretvi, koje spaja pelješki most.

Za razliku od drugih hrvatskih krajeva koji bilježe izraziti trend depopulacije, poglavito u dalmatinskom zaleđu, Ston i Slivno imaju porast broja stanovnika za čak 407 osoba. Pokazuje to izvještaj Državnog zavoda za statistiku o procjenama i prirodnom kretanju stanovništva u prošloj godini.

Ne može se sa sigurnošću tvrditi da gradnja mosta izravno utječe na porast broja stanovništva, no svakako je zanimljivo da se pozitivni demografski trendovi poklapaju s intenziviranjem radova na pelješkom mostu. Istina, na samom mostu i okolnim pristupnim cestama radi više stotina radnika koji privremeno borave na ovom području, ali pretpostavlja se da oni nisu obuhvaćeni ovim statističkim podacima jer nemaju stalno mjesto stanovanja na području općina Ston i Slivno.

POŽELJNA MJESTA

Vijest da se povećao broj stanovnika u općini Ston, i to ravno za 281 osobu ili 12,5%, razveselila je općinskog načelnika Vedrana Antunicu. Slušao nas je pomalo i u nevjerici jer nije mala stvar kada se u jednom općenitom trendu depopulizacije dobije podatak da Ston i okolica bilježe porast stanovništva u 2019. godini. Naime, 2018. godine u općini Ston je bilo 2246 stanovnika, a sada ih je 2521, zanimljive brojke na ovom dijelu Pelješca gdje su turizam i školjkarstvo, poglavito uzgoj kamenica, glavne gospodarske djelatnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.