Input your search keywords and press Enter.

Jeste li ikada čuli za zanimanje doula?

Dubrovkinja Paula Puljizević bavi se upravo tim poslom, a njezin je zadatak ženama tijekom trudnoće stvoriti poticajno okruženje za pozitivno porođajno iskustvo

Jeste li čuli za zanimanje doula i znate li uopće što je to? Riječ “doula” na grčkom znači “žena koja služi”, a danas se koristi za educiranu osobu koja daje podršku ženama tijekom trudnoće, porođaja i razdoblja babinja. Iako ih često uspoređuju s primaljama, doule se nikako ne bave medicinskom stranom poroda – njihov fokus je stvoriti ženi poticajno okruženje za pozitivno porođajno iskustvo.

KAKO RODITI?

Dubrovkinja Paula Puljizević (24) jedina je doula u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a druga u Dalmaciji, koja se bavi ovom humanom profesijom. Bori se s predrasudama, ali i birokracijom, koja joj još uvijek ne dopušta pomagati porodiljama u dubrovačkoj bolnici. Ne sudjeluje ni u porođajima kod kuće, jer to u Hrvatskoj, za razliku od zemalja EU-a, nije zakonom regulirano, pa su joj i tu ruke vezane. Nažalost, posljednjih godinu dana tu je i sveprisutna korona, koja je sve usporila pa tako i aktivnosti doule oko pomoći trudnicama i rodiljama.

Ali Paula se ne predaje. Posao doule obavlja “na daljinu”, što i nije neki problem s obzirom na moderna sredstva komunikacije. Online pomaže trudnicama na jugu, razgovara s njima telefonom, educira ih i bodri u tom prevažnom životnom trenutku. Organizira internetske seminare na kojima drži poduke o majčinstvu trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću. Podučava ih tehnikama poroda i daje korisne savjete: kako olakšati bol, koji su položaji za rađanje, kad porod boli i kako to izbjeći, kako roditi bebu na zadak, te na kraju o njezi bebe i dojenju.

Pitamo je na početku postoji li neka posebna tehnika uklanjanja bola, i kako to postići.

– Postoje razne promjene položaja i bit je da se žena kreće što više. Nagib prema naprijed i kontinuirano normalno disanje olakšavaju pritisak. Također žena treba prigrliti bol ili neugodnost. Postati jedno s njim i onda se taj bol razbija i nestaje – otkriva nam Paula, koja je zapravo nakon svoja dva poroda shvatila koliko je ženska pomoć ženama važna.

– Samo žena može razumjeti ženu u tim životnim trenucima i zato su žene oduvijek bile jedna uz drugu na porođajima. No, nakon što su se porodi prebacili u bolnicu, taj bitan sastojak se izgubio, što je pridonijelo dehumanizaciji toga svetog čina – reći će.

MNOGI NE SHVAĆAJU

I tako je sve krenulo. U Paulinoj glavi rodila se ideja doule, a da bi se to i ostvarilo, potrebno je proći osnovnu obuku i imati puno razumijevanja, ljubavi i pažnje prema budućim majkama, koje se suočavaju s nečim novim i nepoznatim.

– Nakon malo istraživanja nabasala sam na oglas za obuku u Zagrebu, koju organizira Hrvatska udruga doula, te sam se prijavila. Zajedno sa svojom dvomjesečnom kćeri provela sam neko vrijeme u prostorijama udruge očarana divnim znanjima o porodu te sam naučila kako pružati podršku ženama tijekom istog. To mi je postalo zanimanje – prisjeća se.

Riječ je o nečem novom što mnogi ljudi ne shvaćaju, neki se čak i iščuđuju, ali Paula ne mari. Ustrajna je u obavljanju svoje profesije, koja se tek otkriva u Dalmaciji…

– Mogu reći da je u Zagrebačkoj županiji najviše doula te da tamo trudnice i rodilje najviše cijene naš rad. Na moru je sve to još novo, pogotovo u Dubrovniku. Pozitivna je činjenica da je ipak sve više trudnica zainteresirano za moj rad. Jedina prepreka u poslu mi je zasad Opća bolnica Dubrovnik, koja još nije priznala moju ulogu na porođaju, no nadam se skoroj suradnji na zadovoljstvo svih – govori Paula, koja podsjeća i pojašnjava svim nevjernim Tomama da doula nije zdravstveni djelatnik i da nikada neće obavljati preglede ili porađati ženu.

PRIPREME ZA POROD

– Doula je isključivo pratnja koja je obučena da uklanja bol na nemedicinski način i biva uz ženu tijekom cijelog porođaja ne ostavljajući je ni pet minuta. To uvelike olakšava medicinskim djelatnicima jer se žena uz konstantnu podršku osjeća bolje te se i porod odvija brže. Brojna istraživanja su dokazala da porod uz doulu ima brojne blagodati i za majku i za dijete – naglašava.

Posao doule počinje puno prije poroda, već na samom početku trudnoće kada se buduće majke obraćaju za pomoć i savjete.

– Sa ženom se sastajem u mojemu ili njezinu domu, ovisi kako se dogovorimo. Kroz te sastanke odgovaram na njezina pitanja i pripremamo se za porod prateći njezine želje i mogućnosti. Nikad se ne namećem ženi nakon što me angažira, nego joj dam potpunu slobodu da me kontaktira kad god je njoj to potrebno. Dostupna sam joj na mobitel od 0 do 24 za sva pitanja i razgovor. Porode trenutačno “obavljamo” mobitelom, gdje joj sugeriram promjenu položaja za olakšavanje bola ako je potrebno i dajem joj informativnu podršku o rutinskim postupcima da ona može odlučiti o tome, ako želi – govori Paula.

Ipak najbolje bi bilo kad bi sa ženom bila u rađaonici, ali to je još na čekanju jer odgovor iz bolnice nije dobila. Unatoč tome Paula se ne da obeshrabriti, očekuje pozitivan odgovor te da će uskoro i dubrovačka bolnica prihvatiti njezin angažman na porodima.

KRIVA SLIKA

– Nakon poroda sam u kontaktu s majkom još šest tjedana te joj pomažem sve što joj je potrebno. To je najranjivije razdoblje ženina života. Sve više majki pati od postporođajne depresije upravo zbog nedostatka prave podrške i potiskivanja traume, lošeg iskustva i emocija. Nastojim sve iskomunicirati sa ženom, naravno, ako ona to želi – reći će Paula.

– Žene imaju krivu sliku o porodu, koja je u većini slučajeva traumatična, no nakon što im prenesem informacije koje su različite od onih informacija koje dobivaju na bolničkim tečajevima (jer su u bolnici orijentirani na patologiju), one počnu vjerovati u moć svoga tijela. Moje zasad najdraže iskustvo bilo mi je kada su mi žena i cijela njezina obitelj zahvaljivali jer sam joj pomogla prebroditi pobačaje kroz koje je prošla, i njoj i njima vratiti vjeru u snagu njezina tijela i sigurnost u novu trudnoću. Žene se nose s teškim trenucima u životu a nemaju odgovarajuću pomoć okoline. Zato sam tu da mi se obrate s povjerenjem. I ne samo žene, već i cijela obitelj. Rado ću im pomoći.

Dakle, pomažete i očevima?

– Tako je, pomažem i očevima. Prvo obavim razgovor sa ženom nasamo pa onda svi skupa ako žele. Presretna sam zbog činjenice koliko danas muškarci žele prisustvovati i biti uz ženu i uz bebu.

IMA I TUŽNIH PRIČA

Kako spajate obiteljske i poslovne obveze?

– Budući da imam dvoje male djece, pazim da sam dobro organizirana. Nemam striktno radno vrijeme pa uspješno kombiniram poslovni i privatni život. Priznajem, nekada nije lako, ali ne zbog nedostatka vremena, nego zbog emocija koje prolazim u radu sa ženama. Nekad ima i tužnih priča koje nosim u sebi nakon posla pa moram otpuštati te emocije prije nego stignem kući, iako me jako me veseli kada pomognem ženi prebroditi neki teški trenutak. U tome je bit moga posla i to me ispunjava.

Stanislav Soldo
slobodnadalmacija.hr

Paulina Puljizević -Tonči Plazibat/Cropix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *