Input your search keywords and press Enter.

Genijalna ideja američkih znanstvenika

Može li guma za žvakanje doista spriječiti širenje bolesti COVID-19?

Američki znanstvenici na tragu su mogućeg revolucionarnog rješenja za sprječavanje prenošenja novog koronavirusa, a ono dolazi u obliku posebne gume za žvakanje.

Eksperimentalna guma za žvakanje mogla bi smanjiti širenje novog koronavirusa i bolesti COVID-19, koju taj virus uzrokuje, navodi se u novoj studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Molecular Therapy.

Je li riječ o novom oružju u našem arsenalu protiv pandemije, trebamo li se nadati i je li ta guma za žvakanje učinkovita i protiv omikron varijante, samo su neka od pitanja.

Dosadašnji dokazi pokazuju da ljudi zaraženi virusom SARS-CoV-2 imaju visoke razine tog virusa u slini. Stoga su američki znanstvenici htjeli istražiti može li specifično dizajnirana guma za žvakanje smanjiti razinu virusa u ustima te tako potencijalno smanjiti njegovo širenje.

Da guma za žvakanje promiče oralnu higijenu, nije nova ideja, a određene studije već su pokazale da gume za žvakanje koje sadrže određene supstance, poput kalcija i bikarbonata, mogu poboljšati oralnu higijenu, smanjiti pojavu bolesti zubi i desni te smanjiti broj štetnih bakterija u ustima. No, specifično ciljanje virusa na taj način predstavlja posve nov pristup.

Kao što je već poznato, novi koronavirus ulazi u ljudske stanice tako što se veže na ACE2 protein, koji se nalazi na površini određenih stanica u ljudskom tijelu. Ono što su američki znanstvenici napravili jest da su proizveli gumu za žvakanje s vrlo visokom razinom proteina ACE2 proizvedenih u biljkama, s idejom da bi ti proteini smješteni u gumi za žvakanje mogli poslužiti kao klopka za virus u ustima te da se tako smanji daljnje širenje zaraze u tijelu čovjeka, ali i prenošenje virusa na druge osobe.

Kako bi testirali učinkovitost svoje gume za žvakanje, znanstvenici su prikupili uzorke sline od pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19 te ih pomiješali s praškastim oblikom te specijalne gume za žvakanje. Ono što su primijetili nakon toga jest da je razina novog koronavirusa značajno smanjena u slini, nasuprot uzorcima sline koji su testirani placebo-prahom iste gume za žvakanje, ali bez dodatnih proteina ACE2.

Znanstvenici su isto tako pokazali u laboratorijskim pokusima da ta guma za žvakanje može spriječiti pseudovirus (bezazleni virus koji na sebi ima šiljaste proteine novog koronavirusa) od ulaska u stanice. Otkrili su da je već i 5 mg te žvakaće gume dovoljno za značajno smanjenje ulaska virusa u stanice, dok je 50 mg smanjilo proboj virusa za čak 95 posto.

Sve to sugerira da ACE2 guma za žvakanje ometa sposobnost novog koronavirusa da uđe u ljudsku stanicu.

Razlozi za oprez

Ono što ipak treba imati na umu jest da je ovdje riječ o ranoj fazi istraživanja te da postoje određeni razlozi zbog kojih ne možemo tu gumu za žvakanje smatrati jezičkom na vagi u borbi protiv pandemije.

Za početak, svi su pokusi provedeni tek u laboratorijskim uvjetima, odnosno u kontroliranim uvjetima, a ne na ljudima. To znači da su uvjeti u laboratoriju bitno drugačiji od uvjeta u ustima čovjeka, iako su američki znanstvenici u pokusima koristili stroj koji simulira žvakanje kako bi pokazali da ono ne utječe na integritet proteina ACE2.

No postoje i druga pitanja vezana za razlike u uvjetima u laboratoriju i stvarnim ljudskim ustima, poput temperature i oralnih bakterija, te koliko oni utječu na učinkovitost gume za žvakanje.

Isto tako, pitanje je koliko bi dugo jedan komad te gume za žvakanje bio učinkovit.

Osim toga, američki znanstvenici u pokusima nisu koristili pravi virus SARS-CoV-2, već pseudovirus.

Što se učinkovitosti na varijante novog koronavirusa tiče, tu je situacija nešto jasnija jer sve varijante ulaze u ljudsku stanicu na isti način, pomoću proteina ACE2, a taj protein je i ključna komponenta te gume za žvakanje.

No sve dok se ne provedu klinička testiranja na ljudima, ništa od navedenog ne može biti potvrđeno.

Nimalo manje važno nije niti naglasiti svrhu te gume za žvakanje, a ona je smanjenje širenja virusa. Nejasno je kako bi ona radila u sprječavanju zaraze virusom, s obzirom na to da se virus u tijelo može unijeti i putem očiju i nosa.

Na kraju ipak ostaje nada da smo možda na tragu novog učinkovitog oružja u borbi protiv širenja pandemije, koje bi posebno učinkovito moglo biti u bolničkim uvjetima, gdje je sprječavanje širenja virusa jedna od najbitnijih stvari.

Izvor: The Conversation
prevod:zimo.dnevnik.hr

covid

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *