Input your search keywords and press Enter.

Čišćenje kućanstva: Hrvati vole namjenska sredstva i trgovačke marke

Čak 86% ispitanika tvrdi da koristi namjenska sredstva za čišćenje, a više od polovice njih (55,4%) pritom koristi privatne marke trgovačkih lanaca

Gotovo polovina hrvatskih građana (46%) navodi da čisti kućanstvo jednom tjedno. Njih 19% čisti dom dva do tri puta tjedno, a 14% ih obavlja čišćenje dva do tri puta mjesečno.

Kod čišćenja najviše pozornosti pridaju kupaonici (72,9%) i kuhinji (69,8%). Oko polovine (52,3%) najviše pozornosti pridaje dnevnom boravku, a 28,6% spavaćoj sobi.

Čak 86% tvrdi da koristi namjenska sredstva za čišćenje, a 11,5% navodi da ih ne koristi. Pri izboru sredstava za čišćenje, njih 55,4% koristi privatne marke trgovačkih lanaca, a preostalih 44,6% vjerno je brendovima.

Kad ih se pita sudjeluju li svi članovi kućanstva u čišćenju, oko dvije trećine (66,9%) navodi da i drugi članovi kućanstva osim njih doprinose čišćenju doma, dok 25,7% tvrdi da čišćenje obavljaju sami. Njih 5,5% izjavljuje da ne sudjeluje u čišćenju, već ga obavlja netko drugi, a 1,9% tvrdi da ima pomoć osobe koja ne živi u kućanstvu.

Istraživanje o čišćenju kućanstva proveli su Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal tijekom veljače 2018. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.

Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Proljetno ciscenje – Ja TRGOVAC – travanj 2017

Goran Pavlović
Glavni urednik
Ja TRGOVAC

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.