Input your search keywords and press Enter.

10 nevjerovatnih muzeja u BiH koje trebate posjetiti

U ovo vrijeme kad smo prisiljeni biti doma, svi vi koji uživate u virtualnim šetnjama muzejima širom svijeta evo nešto lijepo iz susjedstva.

Na našu adresu stigao je zanimljiv video koji je napravljen na osnovu materijala prikupljenih na terenu u saradnji i uz saglasnost ustanova koje se pojavljuju u video prilogu. Zanimljiva je priča tako da privlači pozornost.

Uz video stigao je i slijedeći tekst:

Bosna i Hercegovina – raskršće Istoka i Zapada. Vazda na meti velikih sila i centara moći. Oltar pred kojim se klečalo i za koji se ginulo. Od vajkada do današnjih dana. I opet ničija i svoja. I ponovo postojana i mila. Zadržala je ona tu svoju posebnu blagost i atrakciju. Sačuvala obraz i okrenula novi list. Upravo muzeji prezentuje hronološke etape iz njene historije.

Malo nas ima priliku da izmijeni historiju, ali svako od nas može raditi na tome da promijeni dio događanja, dok će u cjelosti, ti događaji biti zapisani kao historija jedne generacije. I muzeji idu ovim putem pa kroz različite programe i aktivnosti pružaju jedinstvene šetnje kroz kulturnu historiju naše zemlje, baštine, tradicije i kulture.

Uskoro idu nove priče o drugim lokacijama koje su također zanimljive.

Armin Bečić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *