Input your search keywords and press Enter.

U jednom prethodnom članku obradili smo Zagrebačku kao dvosmjernu ulicu do Kapelice pa je red da se obradi i područje od Kapelice do Vatrogasaca.
Ovo je ključno mjesto ako se želi riješiti dvosmjerni promet Zagrebačkom.
Najjednostavnije bi bilo sadašnjom trasom sa sjeverne strane Vatrogasaca napraviti dvije trake, ali mjesta je malo i treba otkupiti pa srušiti par privatnih objekata pa ćemo se ovdje osvrnuti na rješenje koje je lakše izvedivo.
Osnovna ideja je da se promet “niz Kapelicu” usmjeri ulicom Maria Perića (gdje su sad parkirani auti), tj južnom stranom “Vatrogasaca”, a promet uz Zagrebačku “prema Kapelici” sjevernom stranom “Vatrogasaca”.
Vatrogasci će izgubiti “južni objekt” (manju Garažu), ali oni se ionako sele u bliskoj budućnosti. Taj južni objekt tj. čestica 3095 je većim dijelom u vlasništvu Grada, a ostatak u malim dijelovima pripada raznim vlasnicima i treba ga otkupiti (barem prema podacima iz Posjedovnog lista, slika u prilogu).
Dolaskom na kraj ulice Maria Perića promet se usmjerava na dva načina:
– Osobna vozila mogu ići desno na parking Tenis/Tabor
– Ostala vozila idu prema gore gdje mogu ili nazad prema Kapelici ili prema ulici Petra Krešimira.
Vozila koja dolaze iz smjera Ploča, sa parkinga ispod žičare, tenisa i Tabora usmjeravaju se uz Zagrebačku prema Kapelici ili na Petra Krešimira kamo već žele ići.
Pješaci
Na vrhu skala uz Posat prema vatrogascima ne bi bilo više “trotoara” (ograđenog stupićima) jer bi se taj dio iskoristio za dvije trake (dovoljno je mjesta na postojećem kolniku !!!). Pješaci (koji žele nizbrdo prema vatrogascima) bi se tu usmjerili preko zebre prema Kapelici i postojećim uzdignutim trotoarom uz Kapelicu istočno pema Vatrogascima. U nastavku se dalje radi novi pristojan trotoar uz sjevernu stranu Zagrebačke na potezu od Kapelice do Vatrogasaca.
Postojeći trotoar niz Vatrogasce prema Buži gubi svrhu kao i skale prema Buži. Radi se novi trotoar uz zapadnu stranu parkinga ispod žičare.
Tako su pješaci kvalitetno riješeni.
Zaključak
Pažljivi čitatelj će uočiti da je praktički potpuno ukinut promet ulicom Iza Grada (ispod Minčete), a samim tim i gužve na Pilama !!!
Jer sva osobna vozila mogu nazad Zagrebačkom, a jedino autobus “Viktorija” ima smisla da vozi na Pile.
Ali o tom ćemo u jednom drugom članku.

Blaženko Carević

Loading map...

Loading

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *