Input your search keywords and press Enter.

Ususret Danu branitelja

POTRESNA RATNA PRIČA: Znate li tko nam je vratio svjetlo?

Ove godine obilježili smo 25 godina od početka rata. Sad obilježavamo i 25 godina od onog najgoreg napada na sam Grad. Taj datum nekoć nam je bio izuzetno drag: djeca bi provjeravala svoje ‘čizmice’ u potrazi za slatkišima, čestitali smo svim imenjacima Svetog Nikole imendan, obilježavali ga kao Dan pomoraca i dan koji je nekako bio uvod u najljepše doba u godini. A od tada…. obilježavamo ga i kao Dan branitelja; dan kad se sjećamo izgubljenih života, ranjenih duša i ruvinanog Grada…. U tom danu nekako stisnemo sve emocije vezane uz cijelo ratno razdoblje. Koliko je godina prošlo, a još uvijek se iznenadimo kad čujemo neku novu priču iz tog doba. Svi mi koji smo cijelo vrijeme bili tu mislimo kako znamo sve o ratnim zbivanjima u Gradu. A, eto, provuče se svake godine neki novi tekst, neka nova – stara priča…

Ove godine donosimo vam priču o herojima iz HE Plat – o ljudima koji su nam vratili svijetlo u mračnu svakodnevnicu koja nas je pratila od 01.10.1991.

O stručnjacima hidroelektrane „Dubrovnik“ u Platu, koji su po nalogu “generalštaba“ svakog dana odlazili na okupirani neprijateljski teritorij i pod oružanim prisustvom okupatora vršili popravak porušenog postrojenja 107 dana uzastopno. Naime, osim nekolicine njih nitko drugi nije znao opraviti porušena postrojenja elektrane, pa je upravo svjetski presedan da dvije vojske dogovorom iznalaze rješenje za nesmetani ponovni rad Hidroelektrane. Jedan radnik, njihov kolega (Nikola Bulum) je izgubio život u potonuću broda „Aurora“.

Zanimljiva su svjedočanstva i ratna sjećanja heroja Hidroelektrane, koji se sjećaju tih dana okupacije i ove tragedije. Donosimo jedno takvo sjećanje, jednu takvu ratnu Priču, a napisao ju je gospar Rado Radić – jedan od desetak heroja hidroelektrane:

RAT, PLAT, ELEKTRANA – RAZARANJE, OKUPACIJA – ratni-heroji-hidroelektrane-plat

sveti vlaho ratna

 

6 komentara

  • toki napisao:

    Pitajte g. Radu kako je govorio braniteljima bolje da se Vas dvadeset preda na Srđu nego da izgine cijeli Grad.

  • rado napisao:

    “toki” kojim braniteljima je to Rade govorio? ja od svih branitelja Srđa poznam samo dvojicu,a niti s njima niti bilo kojim drugima nisam nikada komunicirao u toku rata. neznam što hoćeš postići s ovim lažnim i tendecioznim komentarom.
    nisi valjda i ti jedan od ‘lažnjaka’?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)