Input your search keywords and press Enter.

RESPECT THE CITY, F*CK THE CITIZENS

Mediji izvještavaju o sjajnim Gradonačelnikovim prezentacijama upravljanja gradom s međunarodnih skupova, o izvrsnoj suradnji Grada s CLIA-om, o smanjenju gužvi. Dubrovnik je preko noći postao primjer uspješnog upravljanja u turizmu i grad s izvrsnom kakvoćom življenja.

Uistinu, u svijetu alternativnih istina sve je moguće, pa i to da neki više vjeruju medijima nego vlastitim očima.
Iskustvo življenja u gradu Dubrovniku, međutim, veoma je različito od slike koju javnosti predstavlja vladajući HDZ i, na žalost, nije po građane ništa bolje od iskustva građana u doba vladavine prethodnog gradonačelnika. Dobili smo doduše novi zvučni hashtag Respect the City, ali je ostalo ono isto staro vlahušićevsko F*ck the Citizens.

Na žalost, nešto više se niti ne može očekivati od vlasti kojoj bi bilo kakav razvojni koncept utemeljen na viziji, strategiji, planiranju i održivosti otpilio klijentelističku granu na kojoj sjedi. Stoga ne čudi da HDZ probleme uzrokovane nedostatkom strateškog upravljanja u ključnoj gospodarskoj djelatnosti, nepostojanjem vizije razvoja i konkretnih implementacijskih planova pokušava „riješiti“ ad hoc potezima i spretnim medijskim manipulacijama.

Činjenicu da po pitanju kvalitete života građana iza Respect the City stoji jedno veliko ništa umotano u medijski celofan od pozlate ilustrirat ćemo s par primjera. Prvi je količina buke unutar zidina.
U nastavcima slijede i drugi primjeri.

Pričica prva: Buka u povijesnoj jezgri


Grad koji upravlja procesima svakako posebnu pozornost daje i kvaliteti života građana i posjetitelja s obzirom na razine buke propisane zakonom. Zakon kaže kako je u zonama mješovite pretežno stambene namjene dozvoljena razina buke 55 dB danju, odnosno 45 dB noću.
Znate li kolike su te vrijednosti unutar zidina? Znaju li odgovorni u Gradu Dubrovniku?

I dok običan građanin to ne treba znati, odgovorni u Gradu bi trebali. Ali, kako bi znali, kad nisu niti mjerenja izvršili!

Stoga su se građani Gradskog kotara Grad sami organizirali (čemu uostalom i služi Gradski kotar!) i proveli mjerenja od srpnja do rujna ove godine.

Petnaestero volontera je u navedenom razdoblju amaterskom opremom mjerilo razine buke na pojedinim lokacijama tijekom cijelog dana. U 1500 provedenih mjerenja, razina buke je u 81 % slučajeva bila iznad zakonom propisanih granica.

Najviše kršenja dozvoljenih vrijednosti ima tijekom večeri i noću, kada iznosi prelaze i 80dB, ali i tijekom jutra (dakle kada nema kruzera, niti autobusa na Pilama, ali ima niza primjera kršenja odrebi o komunalnom redu).

Vizualizaciju prikupljanih podataka s točkama najvišeg intenziteta i učestalosti kršenja zakonskih propisa u ovom području možete naći na https://youtu.be/lQVhwTcC9BA

Što s ovim podacima?

Ništa. Gradonačelnik je upoznat ali on usredotočen na “poštivanje“ Grada, ne čini ništa, zbog pritisaka minornog broja ugostitelja koji zahtjevaju produženje dozvole za izvođenje muzike na javnoj površini, iako za to nemaju mogućnost prema postojećim pravilnicima. Održava trenutnu situaciju u kojoj službe ne mjere i ne kažnjavaju a svi zajedno ne respektiraju Grad iako se dično nazivaju projekt “Respect the City”. Očekujemo da vrh HDZa nastavi pričati bajke. Oni koji Dubrovnik ne žive, a kojima su grad i građani samo resurs i dalje će vjerovati bajkama o kvaliteti života za naslovnice. Što se nas tiče, mjerit ćemo, skupa s Građanima i sljedeće godine.

KLGB Srđ je Grad

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.