Input your search keywords and press Enter.

Postoji li kod nas kućni red?

Znaju li ljudi danas što je to kućni red ili smo i to zaboravili kao većinu stvari koje vezujemo uz prošlo stoljeće? (….aaaa to je ono nešto uokvireno što je visilo na ulazu u zgradu?!)

Pozivamo li se na kućni red samo onda kad nama osobno nešto zasmeta? (…zamisli molim te ‘ona gore’ hrani dijete na prozoru i to dijete sve pljuva po mojoj robi na sušilu!…i još kaže da joj to niko ne može zabraniti!)

Danas, kad kućni red gotovo nigdje ‘ne visi’, dakle nikoga niti ne obvezuje. Onda, kome se možeš obratiti kad smatraš da se neko ne ponaša u skladu sa pravilima suživota u društvu? (Domouprava, komunalni redari…ili možda u najgorem slučaju policija??)

Na jednom hrvatskom portalu* naišla sam na slijedeći tekst vezan za temu kućnog reda:

‘… temeljem Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, tj. Odlukom o kućnom redu i obvezama suvlasnika, zakonodavac ući kulturi suživota. No, unatoč dobroj namjeri, koliko se ova odluka poštuje vrlo dobro znamo svi mi koji smo uživatelji suvlasničkog suživota…’

Znate li da u kućnom redu npr. stoji i ovo*: ‘Ulazna vrata zgrade moraju biti zaključana u vremenu izmedu 22,00 i 05,00 sati. – koliko zgrada u gradu to poštuje?’

A je li vam poznato ovo*:’Popodnevni odmor u zgradi utvrđuje se od 15,00 do 18,00 sati, a noćni odmor od 22,00 do 08,00 sati. Za vrijeme trajanja popodnevnog i noćnog odmora zabranjeno je na bilo koji način remetiti mir i tišinu u zgradi (poglavito izvođenjem radova na zgradi koji stvaraju buku, vikom i lupom i sl. postupcima koji remete mir u zgradi, korištenjem radija, televizora i sl. aparata preko sobne jačine zvuka i sl.). – kako se u to uklapa ‘špica i maca’ u 6 ipo ujutro?!’

Ili nadalje*: ‘U dvorištu se mora stalno održavati red, mir i čistoća. Nije dozvoljeno osobito: koristiti dvorište za smještaj građevinskog i drugog materijala, ostavljanje otpadaka i slično, uznemirivati korisnike stvaranjem buke u dvorištu, uništavati nasade (travnjak, cvjetnjak i sl.), prati automobile u dvorištu ako ne postoje određena mjesta s kanalizacijskim izljevima.
Zabranjeno je izvoditi bilo kakve preinake na zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade, te građevinske radove na zajedničkom zemljištu zgrade, bez suglasnosti predstavnika suvlasnika zgrade.’

I tako dalje, i tako dalje, manjka što sve tamo piše, kad u sveopćoj trci za novcem – za kućni red nema mjesta!
Što bi tebe trebalo briniti hoćeš li susjedu probudit djecu, kad ti hitno moraš odčepit kanalu, jer sve mora bit riješeno prije otvaranja objekta i dolaska gostiju!
Što bi tebe tebe trebalo biti briga što remetiš san susjedima, kad prije 9 moraš završit s popravkom upalih kamenih ploča – koje su usput, propale jer preko njih na dnevnoj bazi prolaze teški električni ‘karići’.
Što tebe briga što odvodna cijev iz tvoje klime pravi poplavu u ulici i prolaznici u japankamu proklizavaju – pa glavno da poplava nije u tvom apartmanu i da se gosti fino hlade.
Što tebe briga što smrdi cijela ulica od tvoje nape, pa nećeš valjda zbog prolaznika čistit/mijenjat filtere, mijenjat ustajalu uljačinu itd, itd.

Kvaliteta (su)života već davno je pala na niske grane, a o toleranciji ne treba ni govoriti (većini je to strana riječ kojoj ne znaju značenje).

… i za kraj: prolazi ulicom i 6 ipo ujutro jedna starija gospođa natovarena spenzom s place i čeka da ‘špica i maca’ stanu s poslom da ona prođe – jer na polovici ulice su stolovi, a na drugoj radnici i pita: A što to radite tom jadnom kamenu, pa ne radi se to tako! – a oni će njoj: Ajde Boga ti prolazi i pusti nas da radimo! – a njena za kraj: Davno se u ovom gradu nešto radilo – sad se samo ruši…

Gradska ulica

2 komentara

  • Vanesa napisao:

    Nedavno mi je osobno policijski sluzbenik otkrio da pojam kucnog reda nazalost vise ne postoji. Naime, u nedjelju oko 14 sati vlasnici obliznjeg hostela su nesto zavarivali, bilo je jako glasno, vrlo neprimjereni sati za takve radove. Zasto vise ne postoji kucni red na koji se nazalost vise ne mozemo pozvati,ne znam. Jos je dodao da se buka takoreci moze raditi sve do 23.30! Tek od tih sati moze se zvati policija da izadje na teren. Prekrasno!

  • Marija Šteta napisao:

    Hvala na odgovoru – grehota da su ga ukinuli….

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *