Input your search keywords and press Enter.

Mešetarenje nekretninama na Srđu

Ovog tjedna su se lokalni mediji raspisali o parnici, br. P-104/20 , koju je tvrtka “Razvoj Golf”, pokrenula pred Trgovačkim sudom u Dubrovniku, protiv Grada Dubrovnika.

U bitnom, tvrtka “Razvoj Golf” tužbenim zahtjevom potražuje da joj Grad Dubrovnik  isplati (“vrati”) 2603888.60 kuna (zajedno s pripadajućim zateznim kamatama, računajući od svibnja 2009.), zato jer je (ove godine) Visoki trgovački sud RH raskinuo kupoprodajni ugovor između Grada Dubrovnika i tvrtke “Razvoj Golf” (zaključen u svibnju 2009. godine), ocijenivši da je Republika Hrvatska povrijeđena u vlasničkom pravu vrhu čestica zemlje 2240 i 2241 k.o. Dubrovnik, odnosno da Grad Dubrovnik i “Razvoj Golf” nisu smjeli ugovorit kupoprodaju te dvije nekretnine zato jer je, u vrijeme javnog nadmetanja, Republika Hrvatska bila vlasnik tih nekretnina, a ne Grad Dubrovnik.

Kako bih čitatelje upoznao o kojem nadmetanju je riječ, upućujem ih na oglas iz 2008. godine:

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/oglasi/1785562.html

Grad Dubrovnik je, krajem 2008. godine, oglasio javno nadmetanje za prodaju cjelina vlasničkog prava vrhu 6 nekretnina k.o. Dubrovnik (među koje spadaju č.zem. 2240 i č.zem. 2241) i za prodaju idealnih dijelova vlasničkog prava vrhu 4  nekretnine k.o. Dubrovnik.

Za č.zem. 2240 i č.zem. 2241 k.o. Dubrovnik, postavljena je početna “licitacijska” cijena, u ukupnom iznosu od 2069804.00 , za (ukupno) 47041 m² zemljišta, koje se nalazi na “graničnom” dijelu k.o. Dubrovnik, odnosno sjeveroistočno od utvrde Strinčjera (prema k.o. Obuljeno i k.o. Prijevor).

U nadmetanju, postignuta je veća prodajna cijena od početne, pa je u svibnju 2009. godine, Grad Dubrovnik (zastupan po gradonačelnici D.Š.) primio uplatu od

2603888.60 kuna  [prosječno, 55.35 kuna za 1 m² zemljišta, koje je predviđeno za gradnju igrališta za golf], kao ukupnu svotu za prodaju dvije sporne nekretnine.

Usporedbe radi, u lipnju 2009., Vlada RH (zastupana po potpredsjedniku B.P.), za 1 m² zemljišta (nekretnina) k.o. Dubrovnik, koje se nalaze u neposrednoj blizini spornih, postiže prodajnu cijenu od 297.00 kuna.

Drugim riječima, Grad Dubrovnik je prodajnom cijenom od 55.35 “kuna za kvadrat”, nevjerojatno pogodovao tvrtki “Razvoj Golf”, naravno, ne toliko za dvije nekretnine,  koje je Visoki trgovački sud RH obuhvatio pravomoćnom presudom o raskidu kupoprodajnog ugovora,

koliko u dijelu ugovora koji se odnosi na preostalih 8 nekretnina popisanih u oglasu o nadmetanju za javnu prodaju, zato jer je nevjerojatno niskom prodajnom cijenom svih 10 nekretnina k.o. Dubrovnik (dakle, kako za dvije sporne, tako i za 8 nekretnina koje su “prošle lišo”), tadašnja gradonačelnica D.Š. nanijela ogromnu i trajnu štetu gradskom proračunu.

Tvrtka “Razvoj Golf” sada ističe kako je u vrijeme spomenutog javnog nadmetanja “postupala u dobroj vjeri”, odnosno da se pouzdala u vjerodostojnost zemljišnoknjižnih upisa, te da nije znala, niti da je morala znati,  kako Grad Dubrovnik nije valjalo “intavulan” na  čestica zemlje 2240 i 2241 k.o. Dubrovnik.

Međutim, opunomoćenik tvrtke “Razvoj Golf” je izgubio iz vida da su mediji još 2009. godine detaljno izvještavali o “mešetarenju” nekretninama na Srđu.

Znakovit je ovaj članak iz 2009. godine

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/suica-prodala-drzavno-zemljiste-za-golf-terene-20090629

zato jer je tu napisano kako je T.H. (predstavnik građanskog odjela DORH), još u siječnju 2009. godine, ponudio Gradu Dubrovniku, mogućnost mirnog rješenja spora o vlasništvu nekretnina na Srđu.

Iz svega napisanog, ja, Igor Legaz, javno izražavam osnovanu sumnju, da predstavnici tvrtke “Razvoj Golf” jesu podmitili službene osobe Grada Dubrovnika, kako bi prodajna cijena nekretnina na Srđu bila preniska, nakon čega su se službene osobe Grada Dubrovnika obogatila, a na teret poreznih (prireznih) obveznika.

Javno pozivam kazneni odjel DORH, kao i USKOK, da “pročešlja” slučaj mešetarenja nekretninama na Srđu, a osobito onim iz 2008. i iz 2009.

Uprotivnom, moglo bi se dogoditi, da se tvrtka “Razvoj Golf”, obogati i za zatezne kamate na glavnicu od

2603888.60 kuna, a sve na teret građana.

Tvrtka “Razvoj Golf” uopće nije postupala u “dobroj vjeri”, u postupku navedenog javnog nadmetanja.

Brok ZK uloška 828: bzp_izvadak_oss (8)

Scan-Ugovora-Vlade-RH-i-Razvoj-golfa-1

Brok ZK uloška 2549: bzp_izvadak_oss (7)

Igor Legaz (profesor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *