Input your search keywords and press Enter.

Kakav Suđurađ želimo?

Na konferenciji za medije održanoj 11. siječnja 2021. u 12:30 pred palačom Sponza predstavnice grupe građana Zajedno za Suđurađ, Marija Goravica i Dobrina Goravica, mještanke Suđurđa, iznijele su razloge za zabrinutost mještana Prijedlogom Urbanističkog plana uređenja (UPU-a) Suđurađ predstavljenog javnosti 10. prosinca 2020.  Cilj im je ukazati na glavne probleme koji se ovakvim Prijedlogom UPU-a stvaraju za lokalnu zajednicu.

 

Uređenje luke Suđurađ ili izgradnja nautičke marine?

Marija Goravica istaknula je kao jedan od glavnih problema to da se iza uređivanja Luke Suđurađ predložene varijantama 1.i 2. u prijedlogu UPU-a, predstavljenog na javnoj raspravi, krije plan izgradnje dodatnih 49 vezova za sezonski nautički turizam kojima se planira neprimjerena razina proširivanja luke i betoniranje vise od 50 % obale za potrebe sezonskih vezova za nautičare.

Predložene su dvije varijante, jedna jako loša i jedna još gora. Obje nam donose betonizaciju obale kojom potpuno nestaje naša mala vala kakvu poznajemo i koja ne može podnijeti toliku količinu intervencija.  Ovime bi se dramatično promijenila i čistoća mora u vali, kao i mogućnost korištenja plaža za stanovnike i posjetitelje. Osim toga, povećao bi se promet, buka i zagađenje u samom srcu mjesta, rekla je Goravica.

Ističe da su sve donedavno stavovi Mjesnog odbora bili protiv izgradnje dodatnih vezova za nautički turizam pa joj nije jasno kako se sada odjednom dogodila takva promjena razmišljanja.

 

Povećanje građevinskog područja namijenjenog mješovitoj izgradnji s 8ha na 25ha

O povećanju područja namijenjenog mješovitoj izgradnji za više od 200% govorila je Dobrina Goravica. Objasnila je da su mještani tek na javnoj raspravi saznali da se UPU-om Suđurđa planira povećanje građevinskog područja mješovite namjene s 8ha na 25h. Time se razvoj mjesta predstavlja kroz betonizaciju i apartmanizaciju, čime se uništava njegova jedinstvenost. Ovakav pristup prostornom planiranju nije utemeljen na demografskoj slici mjesta ni na potrebama stanovnika za izgradnjom i održivim razvojem. Ovakvim modelom razvoja prijeti zatiranje svih onih kulturno-povijesnih osobina naselja zbog kojih ljudi na Suđurađ i dolaze.

 

UPU-u Suđurđa nedostaje vizija mjesta utemeljena na potrebama mještana

Promjene koje UPU predviđa, poput proširivanja ceste u starom dijelu naselja(od ljetnikovaca do sv.Duha), neprimjerenog uređenja trga, izgradnje trafostanice unutar ljetnikovca ili pretvaranje čestice koja je sastavni dio vrta ljetnikovca u parking, predstavljaju grubo zadiranje u tkivo mjesta, kazala je Dobrina Goravica. Istaknula je da se s ovakvim promjenama brojni mještani ne slažu i da su jako zabrinuti vizijom razvoja mjesta koja im se kroz UPU nameće.

 

Marija Goravica zaključila je kako se nada da će gradska uprava imati sluha za potrebe mještana Suđurđa te da će samo za njih, i to na Suđurđu, organizirati predstavljanje novog Prijedloga plana, koji na adekvatan način njihove potrebe prepoznaje, a njihove probleme rješava. Nadaju se da se nakon današnje konferencije za medije nitko u gradskoj vlasti neće reći da za ove probleme nije znao i da nitko neće mještanima prigovoriti da nisu na vrijeme reagirali.

Zajedno za Suđurađ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *